header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Golf

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Golf [sport] (Eng., waarschijnlijk verband met Ned. kolf = stok), sport die wordt beoefend op een in het landschap aangelegde baan (course, of links als het een baan in de duinen betreft), met natuurlijke hindernissen, verdeeld in achttien speelbanen (holes), die elk verschillend van vorm zijn en elk beginnen met een afslagplaats (teeing ground), overgaan in een 25 tot 50 m brede en geaccidenteerde baan (fairway) en eindigen op een glad stuk grond (green) met een putje (eveneens hole). De bedoeling is de in doorsnede 41 mm grote, massieve, met rubber beklede bal (ten hoogste 46 g zwaar) met behulp van een stok (club) in zo weinig mogelijk slagen van afslagplaats naar hole te slaan. Er kan, afhankelijk van terrein, hindernissen en positie van de bal, gekozen worden uit ten hoogste veertien clubs, elk met verschillend slagvlak en elk een aparte slagtechniek vereisend. De bal kan voor elke hole worden afgeslagen van een afgeplat stokje van hout, been of plastic (tee). De afstand van tee tot green bedraagt ca. 100 tot 450 m. Een complete golfbaan vereist een terrein van 50 tot 55 ha. Op kleinere terreinen worden negen holes uitgezet en deze moet men dan twee keer rondspelen. De stokken kunnen voor de speler worden gedragen door een caddie, die de gehele ronde over het terrein meeloopt en de speler raad mag geven.

Men kent wedstrijden en kampioenschappen voor amateurs en profs, en zgn. open kampioenschappen, waarin beide categorieën spelers tegen of met elkaar uitkomen. Er zijn verschillende vormen van wedstrijdspel. Bij medal play of stroke play speelt men erom wie de hele baan in het laagste aantal slagen rondgaat. Bij match play speelt men hole voor hole; winnaar is degene die meer holes heeft gewonnen dan er nog te spelen zijn; bijv. A wint met vijf en vier van B, dwz. A is vijf ‘up’, terwijl er nog vier holes te spelen zijn. Zgn. afvalwedstrijden worden in match play gespeeld. Men kan golf ook alleen spelen, nl. door te trachten de par-score te benaderen of overtreffen, d.i. een standaardscore voor een baan (voor 18 holes meestal 72, soms 70 of 71).

Geschiedenis
Golf is in zijn huidige vorm ontwikkeld in Schotland. Waarschijnlijk is het voortgekomen uit vroeg-middeleeuwse Franse spelen als ‘jeu de mail’ (malie) en ‘chôle’. Reeds ca. 1400 komt het ‘spel metten colve’ in Holland voor in een aantal keurboeken. In Schotland dateert de eerste vermelding van 1457. Hoewel het spel in Nederland een bloeiperiode beleefde in de 16de en 17de eeuw kwam daar aan het einde van de 17de eeuw een abrupt einde aan. De opbloei in Schotland begon omstreeks 1730. In de 19de eeuw breidde het spel zich van de oostkust van Schotland uit over de gehele wereld.
In België werd in 1912 de Koninklijke Belgische Golf Federatie (Fédération royale belge de Golf) opgericht.
In Nederland, waar het spel in 1893 in Den Haag opnieuw uit Schotland werd ingevoerd, werd in 1914 de Nederlandse Golf Federatie (NGF) opgericht. De belangstelling voor golf is in de jaren tachtig en negentig sterk toegenomen.

De wereldorganisatie voor golf heet World Amateur Golf Council (WAGC). De Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews in Schotland en de United States Golf Association in de Verenigde Staten vormen samen het ‘wetgevend lichaam’ voor het golfspel. Bekende golfspelers zijn Nick Faldo, Greg Norman, Steve Ballesteros en Tiger Woods.
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009