header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Handbal

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Fr download anklickenHandbal, een balsport, die kan worden onderscheiden in zaalhandbal en veldhandbal; bij beide zijn de spelregels gelijk. Er wordt gespeeld door twee ploegen van maximaal twaalf spelers, van wie er zich zeven (zes veldspelers en n doelverdediger) gelijktijdig op het veld mogen bevinden; zo nodig kunnen ze door wisselspelers worden vervangen. Alle veldspelers nemen deel aan aanval en verdediging. Doel van het spel is zo veel mogelijk doelpunten te scoren in het doel van de tegenstander. De bal wordt met de hand overgespeeld. Er mogen met de bal in de hand drie passen worden gelopen, zonder te dribbelen. Een veld is 20 m breed en 40 m lang. Het doel is 2 m hoog en 3 m breed. Op 6 m vanaf het doel loopt een halve cirkel. De aanval mag tot aan deze lijn plaatsvinden. Op 9 m afstand van het doel loopt een halve cirkel evenwijdig aan de doelgebiedlijn: de vrije-worplijn. Op een afstand van 7 m wordt de zeven-meterworp genomen. Bestraffingen voor overtredingen zijn: een waarschuwing door het tonen van een gele kaart, een tijdelijke uitsluiting voor een speeltijd van twee minuten; bij een grove overtreding of drie uitsluitingen vindt diskwalificatie plaats (rode kaart). De wedstrijdtijd bij de senioren bedraagt 2 30 minuten exacte speeltijd.

Landelijk bestaat er geen veldhandbalcompetitie. Binnen de afdelingen van het Nederlandse Handbal Verbond wordt er wel een veldhandbalcompetitie opgezet. Deze resulteert uiteindelijk in een Nederlands Kampioenschap Veldhandbal. Vanaf het seizoen 1977/1978 is bij zaalhandbal de eredivisie de hoogste klasse, waarin uiteindelijk via play-offronden en de ‘best-of-three’ de Nederlandse Kampioen bekend wordt. Sinds 1993 kent Nederland ook beachhandbal. Deze strandsport wordt gespeeld met drie veldspelers en een keeper.

In 1928 werd de Internationale Handbal Federatie opgericht (1990: 102 aangesloten landen). Sinds 1972 is zaalhandbal een onderdeel van de Olympische Spelen.
In Nederland werd in 1936 de Bonds Handbal Commissie in het leven geroepen. Zes jaar later veranderde men deze naam in Nederlands Handbal Verbond (NHV).
In Belgi wordt sedert 1942–1943 volgens de internationale regels handbal gespeeld. In 1958 smolten de in 1945 opgerichte Waalse en Vlaamse handbalfederaties samen tot de Belgische Handbalbond. Sindsdien verdrong het zaalhandbal het veldhandbal. In 1978 werd de bond gesplitst in de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue francophone de Handball.
 
   

Nieuwe pagina 1

copyright WorldwideBase 2005-2009