header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Hockey

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Pat LaFontaineHockey (Eng.), veldsport, in de open lucht gespeeld door twee elftallen of in een zaal door twee zestallen. Veldhockey wordt gespeeld door een bal (omtrek tussen 22,4 cm en 23,5 cm; gewicht 156 g tot 163 g) met behulp van een aan de onderzijde gebogen stok (stick), die aan de linkerzijde (gerekend met de binnenbocht naar boven) plat moet zijn, voort te bewegen met een slag (stroke), een duwslag (push) of een wipslag (scoop-stroke), steeds uitsluitend met de platte zijde van de stick. Deze mag, tenzij dit geen gevaar oplevert, niet boven de schouder van de speler uitkomen. Een doelpunt is gemaakt indien een aanvaller binnen de slagcirkel van de tegenpartij de bal heeft aangeraakt en de bal de doellijn tussen de doelpalen en onder de doellat geheel overschrijdt. De partij die aan het einde van de wedstrijd (2 × 35 min.) de meeste doelpunten heeft gemaakt, is winnaar.

De wedstrijd begint en wordt hervat na het maken van een doelpunt en na de rust, in het midden van het veld. Deze push mag in alle richtingen gespeeld worden. De partijen staan daarbij ieder op eigen speelhelft. Verlaat de bal het veld over een zijlijn, dan wordt hij ter plaatse in het spel gebracht door een tegenspeler van de partij die de bal het laatst aanraakte. De spelers van de tegenpartij dienen zich dan te bevinden op een afstand van minimaal 4,50 m van de bal. Verlaat de bal het veld over de doellijn door toedoen van een aanvaller, dan wordt de bal weer in het spel gebracht met een vrije slag, te nemen op een plaats recht tegenover die waar de bal over de doellijn ging, tot 14,63 m vanaf de binnenzijde van de achterlijn of, bij overschrijden van de achterlijn binnen de slagcirkel, op elke gewenste plaats binnen de cirkel. Verlaat de bal het veld over de doellijn door toedoen van een verdediger, dan volgt een (lange) corner. Geschiedt dit opzettelijk, dan volgt een strafcorner. Bij een corner wordt de bal door een aanvaller geslagen van een punt op de zijlijn op 4,50 m van de hoekvlag aan de kant waar de bal over de doellijn ging. Op een overtreding is als algemene straf de vrije slag gesteld, te nemen op de plaats van overtreding. Geen tegenspeler mag daarbij dichter dan 4,50 m bij de bal staan. Wordt een overtreding opzettelijk begaan door de verdedigende partij binnen 23 m van het eigen doel, maar buiten de cirkel, of wordt er een onopzettelijke overtreding binnen de cirkel begaan, dan wordt een strafcorner toegekend, waar vaak goals uit voortkomen. Een strafslag wordt toegekend indien een verdediger binnen de slagcirkel een opzettelijke overtreding begaat of indien hij daar een onopzettelijke overtreding begaat en daardoor een waarschijnlijk doelpunt voorkomt. De strafbal wordt genomen op 6,40 m vóór het midden van de doellijn. Er zijn steeds twee scheidsrechters.

Als rechtstreekse voorlopers van het huidige spel kunnen worden beschouwd het Ierse hurley, het Schotse shinty en het Franse hoquet. De spelregels werden in de 19de eeuw in Engeland genoteerd; de huidige dateren in grote lijnen van rond de eeuwwisseling.
Pim Mulier introduceerde het spel in 1891 in Nederland. In 1898 werd de Nederlandsche Hockey en Bandy Bond opgericht, in 1911 een dameshockeybond (in 1941 opgenomen in de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond). Van ongeveer half september af wordt een uitgebreide competitie georganiseerd. Het Nederlandse herenelftal en dameselftal behalen regelmatig succes. De heren werden al tweede op de Olympische Spelen in 1928 en 1952, terwijl in 1936, 1948 en 1988 brons werd gewonnen. In 1996 in Atlanta wonnen ze goud. Wereldkampioen werden de heren in 1973 en 1990. De dames werden in 1984 Olympisch kampioen en in 1988 en 1996 werd brons gewonnen. Wereldkampioen werden ze in 1972, 1974, 1978, 1983, 1986 en 1990. In België werd hockey in 1902 bekend. De Belgische Hockeybond dateert uit 1907 en kreeg in 1932 het predikaat ‘Koninklijke’.

Beide nationale bonden zijn aangesloten bij de Fédération Internationale de Hockey (FIH, opgericht in 1924) en de European Hockey Federation (EHF).
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009