header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Ijshockey

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Ijshockey, balspel op het ijs, waarvan het spelidee ontleend is aan hockey. Het wordt gespeeld door twee ploegen van zes spelers (vijf veldspelers, één doelman) die met behulp van een lange stok (stick) de puck – een schijf vervaardigd van gevulkaniseerd rubber, middellijn 7,62 cm, dikte 2,54 cm, gewicht maximaal 170 g – in het vijandelijke doel (1,83 m breed, 1,22 m hoog) proberen te plaatsen. De puck mag behalve met de stick ook met de schaatsen, het lichaam en de handen op het ijs worden neergeslagen, maar niet in het doel. Alleen de doelverdediger mag de puck korte tijd vastpakken en deze een ploeggenoot toespelen, maar niet in voorwaartse richting. Bepaalde handelingen worden bestraft, bijv. door het uit het veld sturen van een speler voor een tijd van 2 minuten of langer. Voor elk geldig doelpunt wordt een punt toegekend.

De twee scheidsrechters of één scheidsrechter en twee linesmen worden geassisteerd door twee doelrechters. De zuivere speelduur bedraagt 3 × 20 minuten.

IJshockey is in de tweede helft van de 19de eeuw ontstaan in Canada, in welk land het nu een nationale sport is. In 1875 werden de eerste spelregels vastgelegd. In het begin van de 20ste eeuw kreeg ijshockey vaste voet in Europa. In 1908 werd de Ligue Internationale de Hockey Sur Glace (LIHG) opgericht, waarbij voor Nederland is aangesloten de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB), die dateert uit 1934 (verenigingsorgaan: Weekbulletin), en voor België de Koninklijke Belgische IJshockeybond (KBIJB) en de Fédération Royale Belge de Hockey sur Glace. IJshockey wordt beoefend door amateurs en in Canada en de Verenigde Staten ook door professionals. Het is sinds 1920 een onderdeel van de Olympische Spelen.

 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009