header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Judo

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Judo (Jap., jiu = zacht, do = weg, pad), een vechtsport die is ontwikkeld uit jiujitsu, waarbij het erom gaat de tegenstander op technisch juiste wijze ten val te brengen. Judo wordt beoefend in een zaal die met de Japanse naam dojo wordt aangeduid. De tegenstanders ontmoeten elkaar op de mat, bestaande uit een houten onderlaag waarop samengeperst schuimrubber, overtrokken met vinyl, is aangebracht, genaamd tatami. Het uniform van een judobeoefenaar (judoka) bestaat uit een lange broek, een jas (kimono) en een sluitband (obi), meestal vervaardigd van katoen. De beoefenaars worden ingedeeld in gewichtsklassen; voor de mannen is de onderverdeling als volgt: beneden de 60 kg; van 60 tot 65 kg; van 65 tot 71 kg; van 71 tot 78 kg; van 78 tot 86 kg; van 86 tot 95 kg en ten slotte boven de 95 kg. Voor de vrouwen is de onderverdeling in gewichtsklassen: beneden de 48 kg; van 48 tot 52 kg; van 52 tot 56 kg; van 56 tot 61 kg; van 61 tot 68 kg; van 68 tot 72 kg en ten slotte boven de 72 kg.

Men onderscheidt zestien graden van geoefendheid, waarvan de eerste zes leerlingengraden zijn (kyu-graden), de overige tien meestergraden (dan-graden). De houders van kyu-graden zijn herkenbaar aan de kleur van hun band. Kyu-graden: 1. wit; 2. geel; 3. oranje; 4. groen; 5. blauw; 6. bruin. Dan-graden: 1 t/m 5 zwart; 6 t/m 8 rood/wit; 9 en 10 rood. De zesde en hogere dans worden uitgereikt aan degenen die bijzondere verdiensten hebben voor het judo.

Het gevecht, staande gevoerd, kent zestig werptechnieken (nage-waza), verdeeld in: beenworpen (ashi-waza), heupworpen (gashi-waza), schouderworpen (kata-waza), armworpen (te-waza) en offerworpen (sutemi-waza). Het grondwerk (ne-waza) is verdeeld in: houdgrepen (osae-waza), wurgingen (shime-waza) en armklemmen (kansetsu-waza). Winnaar is de judoka die een vol punt (ippon) behaalt. Andere scores die behaald kunnen worden zijn de waza-ari, yuko en koka (in aflopende volgorde). Ook is de wedstrijd geŽindigd wanneer een judoka twee waza-ari's heeft behaald. Voorts kunnen er straffen worden opgelegd, die als positief resultaat voor de niet-bestrafte judoka gelden. Wanneer binnen de 5 min. die een officiŽle wedstrijd duurt, geen ippon of 2 waza-ari's zijn gescoord, wint degene die de hoogste score heeft.

Geschiedenis
De oorsprong van judo ligt in China, vanwaar jiujitsu in de loop der eeuwen naar Japan overkwam. Aanvankelijk bestond het uit alleen maar vechten met de blote handen, maar rond 1880 begon de Japanner Jigoro Kano deze sport te veredelen. Zo ontstond judo als een afzonderlijke tak van sport, die rond de eeuwwisseling ook doordrong in Europa en Amerika.
In Nederland werd judo in 1938 geÔntroduceerd door J. van der Bruggen, leerling van de Japanner T. Nakada, en werd na de Tweede Wereldoorlog populair vooral door de successen van Anton Geesink en Wim Ruska. De Nederlandse judoka's zijn georganiseerd in de Judo Bond Nederland (JBN) (opgericht in 1939).
In BelgiŽ bestaat sinds 1959 de Belgische Judobond, gesplitst in de Vlaamse Judobond en de Ligue francophone de Judo.
Bekende Belgen zijn Robert van de Walle, Ingrid Berghmans (beiden jaren tachtig), Ulla Werbrouck en Gella Vandecaveye (jaren negentig).
Centraal punt van de internationale judobeweging is de Kodokan (in 1881 door Kano gestichte school) in Tokio.
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009