header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kanosport

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Kanosport, sport bedreven in kleine boten waarin de kanovaarder op een vast steunvlak rust, dit in tegenstelling tot de roeisport, waarbij de roeier beschikt over een zitplank die kan bewegen. Ook houdt de kanovaarder de pagaai of peddel – dit is de houten schacht met ťťn of twee bladen waarmee de kano wordt voortbewogen – los in de hand; bij roeien rusten de riemen op een steunpunt. De kanovaarder zit met het gezicht in de richting waarin hij vaart; de roeier zit in tegenovergestelde richting. Boottypen waarin de kanosport wordt bedreven, zijn de kajak en de Canadese kano.

Kajak. De oorsprong hiervan ligt bij de Eskimo's. Moderne typen worden gemaakt van polyester, van polyester-polythyleen of van kšfler. Zij worden voortbewogen met een dubbele peddel.
Canadese kano. De oorsprong ligt in Noord-Amerika, bij de Indianen. Moderne typen zijn spantloos gefabriceerd van plastic (polyesterhars met glasvezel). Zij zijn breder dan kajaks en hebben geen dek. Zij worden voortbewogen met een steekpeddel of pagaai.

Wedstrijdsport wordt beoefend in een-, twee- en vierpersoonskano's, waarvoor de aanduidingen K 1, K 2, K 4, C 1 en C 2 worden gebruikt. Aan deze klassen worden de volgende eisen gesteld: K 1: lengte 5,2 m, breedte 0,51 m, minimumgewicht 12 kg; K 2: lengte 6,5 m, breedte 0,55 m, minimumgewicht 18 kg; K 4: lengte 11 m, breedte 0,6 m, minimumgewicht 30 kg; C 1: lengte 4,2 m, breedte 0,51 m, minimumgewicht 12 kg; C 2: lengte 5,2 m, breedte 0,51 m, minimumgewicht 12 kg.
In de C-klassen is het achtergedeelte van de kano open. De kanovaarder beweegt zich in kniehouding met pagaai voorwaarts.
Er zijn verschillende typen wedstrijden: het vlakwatervaren op stilstaand water, de wildwater-afvaart, de wildwater-slalom (Olympisch onderdeel), de marathon, kanopolo en zeekano (brandingvaren en zeetochten).

Geschiedenis
De Brit John MacGregor, die enige tijd op Groenland had gewoond, richtte in 1866 een kanoclub op en organiseerde in 1874 de eerste wedstrijden. Vanuit Engeland verbreidde de sport zich over alle delen van het Europese vasteland. Buiten Europa wordt de sport hoofdzakelijk beoefend in de Verenigde Staten, Canada en AustraliŽ. Overkoepelend lichaam voor de kanosport is de International Canoe Federation, opgericht in 1934. De ICF telt 79 lidstaten.
In Nederland bestaat sinds 1933 de Nederlandse Kano Bond (NKB); in BelgiŽ sinds 1934 het (koninklijk) Belgisch Kano-Verbond. De kanosport kent uitsluitend amateurs en staat op het programma van de Olympische Spelen.
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009