header kinderbase


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Kinderkwaaltjes

 

terug naar de startpagina >>

 

koorts >>


diarree >>


oorpijn >>


verkoudheid >>
 

Koorts

Bij kleine kinderen treedt soms plotseling hoge koorts op, die over het algemeen ook weer snel zakt. Meestal is er dan ook geen reden tot ongerustheid. Vraag uw arts wat u hiervoor best in huis haalt en een vaste plaats krijgt in uw huisapotheek. Er bestaan verschillende zetpillen (taps) voor baby's. Let vooral op dat uw kind genoeg drinkt. Kleine kinderen drogen namelijk snel uit !
Je moet als ouder echter een onderscheid maken tussen temperatuurverhoging en koorts. Je kindje heeft koorts wanneer zijn temperatuur boven de 38-38,5 C stijgt. We spreken van een  temperatuurverhoging wanneer de temperatuur lichtjes boven het normale (37 C) uitstijgt. Bijvoorbeeld 's avonds ligt de temperatuur een halve graad hoger dan 's morgens. Jonge zuigelingen kunnen ook temperatuurverlaging hebben (onder 36,5 C). Zowel bij koorts als bij temperatuurverlaging moet je baby onderzocht worden !
Er zijn twee manier om zelf de koorts van je kindje wat te laten zakken :

  • Met een koortswerend middel. Vraag aan je arts wat je het best geeft.
  • Een afkoelend badje werkt ook verfrissend. Begin met water van 37 C en voeg er geleidelijk koud water bij. Dit badje heeft alleen maar zin in combinatie met een koortswerend middel.

Diarree bij de baby

Diarree of buikloop ontstaat als gevolg van een storing in de spijsvertering. Een onschuldige ontsteking of buikgriep zijn de belangrijkste oorzaken. Omdat kinderen zeer gevoelig zijn voor vochtverlies, kan diarree bij hen snel tot uitdroging leiden. Deze gevaarlijke situatie kan worden voorkomen door het kind veel te laten drinken. Als regel geldt dat n glas vocht per ontlasting moet worden gedronken.
Bij kleine kinderen moet de diarree binnen twee dagen verminderen. Indien dit niet het geval is, is het verstandig een arts te raadplegen. Zuigelingen die diarree hebben, moeten altijd door een arts worden onderzocht.
Om het vochtverlies te compenseren kunt u eventueel orale rehydratievloeistof (ORS) gebruiken. Dit is een oplossing van suikers en mineralen in water. Deze vloeistof heeft geen invloed op de oorzaak van de diarree, maar voorkomt wel uitdroging. ORS-rijst is een oplossing op basis van rijstzetmeel. Deze basis bevordert de urineproductie en verkort de diarreeperiode.  Het is wel heel belangrijk dat u zich exact houdt aan het doseringsschema op de bijsluiter. Raadpleeg daarvoor uw huisarts.

Oorpijn - oorontsteking

Wat houdt dat in ?
Bij oorpijn moet er een onderscheid worden gemaakt tussen een ontsteking van het uitwendige oor en het middenoor. Het uitwendige oor is het gedeelte van het oor voor het trommelvlies; het middenoor bevindt zich achter het trommelvlies. Iedereen kan in principe oorontsteking oplopen, maar een middenoorontsteking komt voornamelijk voor bij kinderen van n tot zes jaar.
Kinderen tot zes jaar zijn extra gevoelig voor een middenoorontsteking. Dit komt omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben opgebouwd. Dat is ook de reden dat een middenoorontsteking vaak ontstaat bij kinderen die net een verkoudheid, mazelen of waterpokken hebben gehad.
Een middenoorontsteking is meestal het gevolg van onvoldoende beluchting of afvoer via de zogenaamde 'buis van Eustachius'. Deze buis vormt de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Bij een ontsteking van het middenoor kan er door ophoping van slijm en etter druk ontstaan op het trommelvlies, wat erg pijnlijk is. Soms komt het voor dat je kind last krijgt van een aantal bijverschijnselen, zoals overgeven, hoge koorts en diarree.

Wat kan je eraan doen ?
Als je denkt dat je kind een oorontsteking heeft, is het beter dat je niet zelf gaat dokteren. In plaats daarvan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot zeer ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking. Wanneer je kind een loopoor heeft dat al twee weken aanhoudt, is het ook aan te raden om je huisarts te raadplegen. Waarschijnlijk zal hij oor- of neusdruppels voorschrijven, of kiezen voor een behandeling met een antibioticum.
Ga tijdens de verzorging nooit met een wattenstaafje of een ander voorwerp in het oor van je kind. Hiermee kun je namelijk zijn trommelvlies beschadigen en een middenoorontsteking veroorzaken. Doe ook geen watjes in zijn oren, want de pluisjes die achterblijven, kunnen het oor vervuilen en een infectie tot gevolg hebben.

Verkoudheid

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus dat met name de keel en neus aantast. Vooral kinderen zijn erg vatbaar. Het duurt meestal kort en gaat vanzelf weer over. De belangrijkste klachten zijn een verstopte neus, niesbuien en een waterige afscheiding uit de neus.
Als uw kind verkouden is, is het belangrijk dat het voldoende nachtrust krijgt. Zorg er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft door bakjes met water aan de radiatoren te hangen. Als uw kind erg veel hinder ondervindt van een verkoudheid kunt u eventueel de neus druppelen met een fysiologische zoutoplossing of met neusdruppels die xylometazoline bevatten.
Stomen met heet water kan verlichtend zijn, maar heeft geen langdurig effect. Het is hierbij niet nodig om iets aan het water toe te voegen. Bij kinderen jonger dan twee jaar mag dit niet eens. Veel van deze producten bevatten namelijk menthol, een stof die bij jonge kinderen benauwdheid kan veroorzaken.
Veel apotheken hebben ook een handig neusreinigingspompje (plastic dop op een rubber bal) in het assortiment. Hiermee kan het in de neus aanwezige slijm worden verwijderd. Doordat het plastic dopje vrij groot is, kan het pompje alleen vooraan in de neus komen. Dit is veiliger dan het gebruik van watten of wattenstaafjes. Bovendien blijven geen restjes watten in de neus achter.
 

 
   

Kinderen

copyright WorldwideBase 2005-2009