header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Korfbal

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Korfbal, gemengd balspel, gespeeld door twee teams van vier mannen en vier vrouwen. Een team maakt een doelpunt als de bal aan de bovenzijde door de korf (mand) van de tegenpartij wordt geworpen.

1. Veldkorfbal.
Het rechthoekige veld (60 ◊ 30 m) is in twee gelijke vakken verdeeld. In elk vak staat een 3, 5 m hoge paal, waaraan een bodemloze korf is bevestigd. In elk vak staan van beide partijen twee speelsters en twee spelers opgesteld. Elk vak is van de ene partij het aanvals- en van de andere het verdedigingsvak. De bal mag niet uit de handen van de tegenstander worden geslagen. Duwen, vasthouden en afhouden is eveneens verboden. Bij het hinderen moet de tegenstander het vrije gebruik van zijn lichaam worden gelaten, terwijl alleen een lid van de eigen sekse mag worden gehinderd. De aanvallers dienen zich door snel te combineren en door goed positiespel vrije doelkansen te verschaffen. Uit gehinderde stand mag niet op de korf worden geschoten. Bij een overtreding van de spelregels krijgt de tegenstander een vrije worp. Gaat door de overtreding een doelkans verloren, dan volgt een strafworp, die wordt genomen op 2,5 m voor de korf. Zware overtredingen, herhaaldelijk ruw spel of wangedrag worden bestraft met een gele kaart of een rode kaart (uitsluiting). Om de twee doelpunten wordt van vak verwisseld. Een wedstrijd duurt tweemaal drie kwartier.
2. Zaalkorfbal.
Het rechthoekige veld (40 ◊ 20 m) is in twee vakken verdeeld. Vanuit het verdedigingsvak mag men geen doelpoging wagen, men moet eerst een medespeler aanspelen die zich in het aanvalsvak bevindt. Begin jaren vijftig ontstond zaalkorfbal als oefenvorm van veldkorfbal, teneinde in de winterperiode in de sporthallen te kunnen spelen. De eerste zaalkorfbalwedstrijd (toen nog microkorfbal genoemd) vond plaats in 1952 in de Houtrusthallen in Den Haag. In de loop van de jaren groeide zaalkorfbal uit tot wedstrijdsport. Als kijksport heeft zaalkorfbal inmiddels het veldkorfbal overvleugeld. Door de kleinere vakindeling van het speelveld wordt er bij zaalkorfbal veel meer geŽist van de spelers: er worden hogere eisen gesteld aan het uithoudingsvermogen, er moet sneller worden gespeeld en de behendigheid speelt een grote rol.

Geschiedenis
Korfbal is een sport van Nederlandse oorsprong, in 1902 ontwikkeld door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen (1877–1958). Na 1920 vond het in BelgiŽ ingang en vanaf 1946 wordt korfbal ook beoefend in Groot-BrittanniŽ. Sinds de jaren zeventig heeft korfbal een grote vlucht genomen. Het wordt in de meeste Europese landen in competitievorm beoefend. Ook in India, AustraliŽ, de Verenigde Staten, IndonesiŽ en in het Verre Oosten wordt korfbal in toenemende mate gespeeld. Nederland en BelgiŽ spelen echter nog altijd internationaal een zeer belangrijke rol in het korfbal.
Leidend lichaam voor korfbal in Nederland is de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond, in 1903 door Broekhuysen opgericht. Het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) is sedert 1973 fusiebond van de Koninklijke Nederlandse Korfbalbond (KNKB, 1903) en de Christelijke Korfbalbond (CKB, 1920).
Eind 1990 werd na jarenlange discussies besloten voortaan op het veld het middenvak bij veldkorfbal te laten vervallen, in 1991 in de hoofdklasse en daarna, in fases, in lagere afdelingen. In BelgiŽ bestaat de Koninklijke Belgische Korfbalbond, opgericht in 1921. Korfbal wordt voornamelijk in het Vlaamstalige gedeelte gespeeld. Het internationale lichaam is de International Korfball Federation (IKF), opgericht in 1933 en zetelend in Bunnik (Nederland).
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009