header kinderbase


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Naar de kleuterklas

 

terug naar de startpagina >>

 
vr de eerste schooldag >>


de eerste schooldag >>


enkele belangrijke tips
>>


buitengewoon kleuter
onderwijs
>> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Stel je voor ...
enkele jaren terug heb je die kleine pasgeboren baby zachtjes gekoesterd in je armen ... zo teer, zo broos en zo afhankelijk.   Nu staan we met onze kleuter op de speelplaats van de eerste kleuterklas ... wat onwennig rondom ons heen kijkend naar de joelende en uitgelaten leeftijdsgenootjes, tenminste sommige toch, want er zijn er heel wat die hun traantjes de vrije loop laten. En blijkbaar niet alleen de kleuters ... ook sommige ouders hebben plots last van loopneuzen en waterige ogen ... Maar dat gaat blijkbaar allemaal vliegensvlug over ... na enkele dagen huppelt jou kleuter in z'n eentje de speelplaats op en gooit zich in een stoeipartijtje met z'n vriendjes. Om een lang verhaal kort te maken ... het is zover; jou knuffel kan het blijkbaar reeds aan om enkele uren per dag z'n eigen leventje te leiden en even weg te vluchten van onder jou beschermende ouder-vleugels.

Voor jou kind is de overgang naar school een heel belangrijke stap in zijn jonge leventje. De juf zal natuurlijk proberen, via allerlei activiteiten en materialen, deze stap zo gemakkelijk mogelijk te maken, maar ook u kan daarbij helpen. Laten we even kijken wat je als ouder kan doen om die 'eerste schoolervaring' zo vlot mogelijk te laten verlopen.
 

Vr de eerste schooldag

 • Praat met het kind over de school, wat het daar zal doen. Probeer dit wel op een aangename manier te doen zodat het kind ervaart dat het naar school "mag" en niet moet. Kleuterboekjes rond het thema "School" kunnen een hulp zijn om de kleuter te vertellen wat er op school zal gebeuren.
 • Leg vooraf met je kind de weg af van huis naar school. Kijk eens naar kleuters, die de school binnengaan, die op de speelplaats spelen. Ga gerust ook eens een kijkje nemen in de klas waar je kind zal terechtkomen. Vertel ook aan je kind dat je niet in de klas kan blijven, maar dat de juf voor hem/haar zal zorgen tot je hem/haar terug komt halen.
 • Zorg ervoor dat je kleuter zindelijk is, maar als dit nog niet het geval is help hem/haar dan op de volgende manier:
  • doe je kleuter een gemakkelijk broekje aan dat hij/zij zelf aan en uit kan doen. (zorg voor enkele reservebroekjes in de schooltas.)
  • stuur hem/haar liefst zonder luier, hij/zij leert van de andere kleuters hoe hij/zij naar het toilet moet.
  • thuis oefenen is ook van groot belang.
 • Probeer ervoor te zorgen dat de eerste schooldagen niet samenvallen met grote veranderingen in het gezin (bv. een verhuis, de geboorte van een baby, een nieuw bed voor de kleuter, n van de ouders moet op reis, overlijden van een vertrouwd persoon ...), gewoon omdat de kleuter zich niet 'achtergelaten' of 'teveel' zou voelen.
 • Als je problemen voorziet of als je kind extra zorgen nodig heeft, praat er dan over met de juf (bv. ziekte, bepaalde gewoontes of uitdrukkingen, gedrag, allergien ...) zodat de juf vanaf het eerste moment gepast kan reageren.
 • Dring er niet te veel op aan dat je kind "flink" of "groot" moet zijn of "niet mag huilen". Elk kind heeft het recht om dit moeilijk moment op zijn manier te verwerken.

De eerste schooldag

 • Geef je kleuter een tasje mee met een eenvoudige sluiting, die het zelf kan open maken. In dit tasje zitten best een zakdoekje, een reserve onder- en bovenbroekje, een droge koek of een appel in stukjes.
 • Geef je kind gerust zijn lievelingsknuffel mee. Bij de moeilijke momenten zal hij/zij die zeker nodig hebben en later zal hij/zij die zelf wel thuis laten, als hij/zij deze "troost" niet meer nodig heeft.
 • Trek gemakkelijke kledij aan, zodat het niet teveel hulp nodig heeft bij het aan- en uitkleden en opdat "ongelukjes" zoveel mogelijk vermeden kunnen worden. In de winter zijn wanten beter dan handschoenen met vingers en aan een touw door de mouwen bevestigd, gaan ze niet verloren.
 • Noteer zijn/haar naam op alles wat de kleuter meebrengt: tasje, jas, knuffel ... voor de juf is het immers onmogelijk alles uit elkaar te houden.
 • Probeer het afscheid niet te lang te maken. Eens je ziet dat je kind goed bij de juf is, zeg je kort en hartelijk dag aan het kind (zoals het in andere situaties gewoon is) en verdwijn je. Probeer ervoor te zorgen om niet zichtbaar te blijven door het raam of aan het hek, anders maak je  het afscheid alleen maar moeilijker voor je kind.
 • Probeer de eerste dagen echt op tijd op school te zijn om je kind af te halen. Je bent beter vijf minuten te vroeg dan n minuut te laat. Die minuut kan voor je kind een drama zijn, want alle mama's zijn er (in zijn/haar ogen toch) en zijn/haar mama niet !
 • De eerste schooldagen kunnen voor het kind erg vermoeiend zijn (alles is nieuw en er is de drukte van veel kinderen). Zorg er dus voor dat je kleuter genoeg kan slapen om te bekomen van alle ervaringen. De eerste weken zijn halve schooldagen soms echt genoeg ! Als het kan, probeer dan het kind na de middag wat tot rust te laten komen, alhoewel dat natuurlijk niet in alle gezinssituaties mogelijk is.

Enkele belangrijke tips

 • Na een vermoeiende schooldag kan je kleuter thuis extra druk zijn, eventueel veel wenen, terug beginnen bedplassen of meer aandacht vragen. Probeer daarvoor begrip en geduld op te brengen. Hij/zij heeft zoveel te verwerken.
 • In het begin vertellen kleuters meestal weinig of niets over wat ze op school deden. Dat is normaal. Dring er dus niet teveel op aan.
 • Geef de werkjes die je kind van school meebrengt een plaats in je huis. Toon je blij om zijn werkjes, ook al zie je enkel "krabbels". Voor je kind is het een prestatie. Je zal merken dat zijn/haar tekeningen steeds anders worden en op een dag tekent hij/zij meer mooie, herkenbare figuren. Spreek met je kind over het werkje, over de kleuren, hoe hij/zij het maakte. Gooi het nooit zomaar weg. dit betekent voor de kleuter dat je zijn of haar werk waardeloos vindt.
 • Sommige kinderen gaan de eerste dagen erg enthousiast naar school, zelfs zonder huilen. Na enkele dagen willen ze niet meer, huilen ze ... (ze beseffen plots een lange dag zonder mama).  Probeer hen toch vriendelijk maar kordaat te brengen.

Buitengewoon kleuteronderwijs

Op deze pagina gaan we het niet uitvoerig hebben over het buitengewoon onderwijs, hiervoor kan je terecht op een afzonderlijke pagina. Het spreekt echter voor zich dat je als ouder samen met de juf tijdens deze eerste schoolervaring van jou kind, aandacht moet hebben voor de problemen die zich in die zin kunnen voordoen.
 

 
   

Kinderen

copyright WorldwideBase 2005-2009