header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Roeisport

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

The gold medal winning team of Tomasz Kucharski (L) and Robert Sycz of Poland compete in the men's lightweight double sculls event, at the Schinias Olympic Rowing and Canoeing Centre in Athens, on 22/08/2004 © GETTY IMAGES / Doug Pensinger Roeisport, wordt in wedstrijdverband beoefend in boten met een gladde, dunne huid van hout of kunststof met koolstofversteviging. De voor het roeien van tochten gebruikte boten zijn van hout (overnaads of knikspant) of van kunststof. De roeiers zitten achter elkaar op bankjes, die op wieltjes over lopers (rails; slidings) rollen. Zij trekken hun boot voort, ieder met ťťn of met twee riemen, die in een dol draaien, geplaatst op een constructie van metalen buizen bevestigd aan de buitenzijde van de boot (uitlegger; outrigger). De voeten van de roeier steunen op het voetenbord. Is de roeier op zijn bankje naar voren gegleden, dan zijn de knieŽn gebogen, de armen gestrekt en bevindt het blad van de riem zich vlak boven het water. De roeier zet het blad in het water, trapt tegelijkertijd het bankje achteruit en trekt de riem naar zich toe. Het water wordt naar achteren gestuwd, waardoor een voortstuwende kracht aan de boot wordt meegedeeld.
Het roeien met ťťn riem per roeier heet boordroeien en wordt in wedstrijdverband beoefend in twee zonder stuurman, twee met stuurman, vier zonder stuurman, vier met stuurman en acht met stuurman (gieken). Het roeien met twee riemen per roeier heet skiffen (scullen) en vindt plaats in een skiff (ťťn persoon), dubbeltwee en dubbelvier. Het wedstrijdroeien voor dames gebeurt behalve in de ‘sculling’-nummers ook in twee zonder stuurvrouw, vier met of zonder stuurvrouw en acht. De wedstrijdafstand is 2000 m.
De nationale roeibonden zijn internationaal georganiseerd in de Fťderation Internationale des Sociťtťs d'Aviron (FISA), die jaarlijks een wereldkampioenschap organiseert, behalve in de jaren waarin Olympische Spelen worden gehouden. De Rotsee-Regatta in Luzern fungeert als generale repetitie voor de wereldkampioenschappen.
Het toerroeien gebeurt vooral in werries, brede sculling-boten met of zonder outriggers.

Het wedstrijdroeien vindt zijn oorsprong in races voor ‘watermen’ op de Theems. De sport vond vooral ingang op scholen en universiteiten. Daarvan getuigt nog heden de bekende ‘Boat-race’ in achtriemsgieken op de Theems van Putney naar Mortlake over 43 mijl, tussen de studentenploegen van Oxford en Cambridge.
Grote ploegen uit de geschiedenis van de roeisport zijn de Amerikaanse Harvard-achten en de ploegen uit Ratzeburg en Kiel onder leiding van coach Karl Adam. Beroemde skiffeurs zijn de drievoudige Olympische kampioen (1956, 1960, 1964) Ivanov (Sovjet-Unie), de drievoudige Olympische kampioen (1976, 1980, 1984) Kelly (Verenigde Staten), de tweevoudige wereldkampioen (1979, 1985) Karpinnen (Finland), de vijfvoudige wereldkampioen (1975, 1978, 1981, 1983, 1986) Kolbe (Duitsland), de Duitser Thomas Lange (wereldkampioen 1987, 1989, Olympisch kampioen 1988) en de gebroeders Abbagnale (ltaliŽ), die bij de twee met stuurman wereldkampioen werden in 1985, 1989, 1990, 1991 en Olympisch kampioen in 1988.
In Nederland wordt het roeien veel door studenten beoefend, nadat omstreeks het midden van de 19de eeuw enkele verenigingen de sport introduceerden. De eerste ‘burger’-vereniging was de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub (Rotterdam, 1846). De oudste studentenroeivereniging is het Leidse Njord (1874).
Bekende Nederlandse skiffeurs zijn Eyken, Pieterse, Gunther, Olympisch kampioen (1968) Wienese en de lichte skiffeur Frans GŲbel (wereldkampioen 1989, 1990). Van de ploegen zijn te noemen de tweeŽn met stuurman RŲsingh/Beynen (EK 1924; Olympisch kampioen in de twee zonder stuurman 1924), de Amstel-vier met stuurman (EK 1924), de Nereus-acht (EK 1924), de acht van Laga (EK 1926), de Willem III-roeiers Neumeier/Van der Meer (EK dubbeltwee 1947), de Nereus-twee zonder stuurman Veenemans/Blaisse (EK 1964), de dubbeltwee Rienks/Florijn (Olympisch kampioen 1988), Rienks/Zwolle (wereldkampioen 1991) en de acht (Olympisch kampioen 1996). Bij de dames zijn te noemen skiffeuze Ingrid Dusseldorp (EK 1972), de vier van Nereus/Orca/De Amstel (EK 1973), HarriŽt van Ettekoven (EK 1972), de dubbeltwee Greet en Nicolette Hellemans (zilver Olympische Spelen 1984) en Laurien Vermulst (zilver WK 1989, 1990, 1991).
Bij nationale wedstrijden zijn de roei(st)ers van boven de 18 jaar verdeeld in vijf categorieŽn: beginneling, nieuweling, overgangsklasse, senior B en senior A. Internationaal kent men alleen de laatste twee klassen. Lichte roeiers mogen niet meer dan 72,5 kg wegen; het gemiddelde van een ploeg mag niet meer zijn dan 70 kg. Lichte roeisters mogen niet meer dan 59 kg wegen; het gemiddelde van een ploeg mag niet meer zijn dan 57 kg. Klasse-indelingen voor het boordroeien gelden niet voor het scullen, en omgekeerd. Voor stuurlieden geldt geen klasse-indeling; zij moeten bij de heren ten minste 50 kg wegen. Om dit te bereiken mogen zij maximaal 5 kg ballast meenemen. Bij de dames zijn deze getallen: 45 kg minimaal gewicht en maximaal 5 kg ballast. De jeugd roeit wedstrijden in leeftijdsklassen (12–14 jaar; 15–16 jaar; 17–18 jaar) over afstanden variŽrend van 500 tot 2000 m.

Belangrijke nationale wedstrijden in Nederland zijn: de Randstadregatta en de wedstrijden van de Amsterdamsche Roeibond, die beide op de Bosbaan in Amsterdam plaatsvinden. Daarnaast vindt voor studenten de Varsity plaats. Op de Amstel worden de Heineken-Roeivierkamp en de Head of the River verroeid. De wedstrijden van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- en Roeivereeniging hebben internationale betekenis. Tevens vindt dan de skifrace om de Holland-beker plaats.

Een belangrijke nationale wedstrijd in BelgiŽ is de Head of the River te Seneffe. Een belangrijke internationale wedstrijd is het Internationaal Kampioenschap van BelgiŽ op de Watersportbaan te Gent. Naast de Koninklijke Belgische Roeibond (1887) bestaat in BelgiŽ de Vlaamse Roeiliga. Bekende Belgische roeiers zijn Willem van Belleghem (lichte skiff; WK 1987, zilver WK 1989, WK 1991) en Rita Defauw (lichte skiff; zilver WK 1989, brons WK 1990).
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009