header sportschool


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Roken

     
 
  Roken is stoer, volwassen en maakt je populair, vinden veel jongeren.
  • Van alle 10-jarige kinderen heeft 11% al wel eens een sigaret opgestoken.
  • Onder de 16-jarigen heeft zelfs meer dan de helft een keer met roken geëxperimenteerd en rookt maar liefst één op de drie elke dag.

Experimenteren hoort er tijdens de puberteit bij, maar met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt. Want roken wordt heel snel een verslaving. Zes van de tien kinderen die beginnen met roken, komen er nooit meer vanaf.
Daarnaast is roken slecht voor de gezondheid: het vergroot de kans op het krijgen van longkanker en hart- en vaatziekten. Bij mensen die jong met roken zijn begonnen, is de kans op deze ziekten extra groot. In Nederland is roken nog steeds doodsoorzaak nummer één. Er overlijden in ons land elke dag 80 mensen aan de gevolgen van roken. Kennismaken met roken op jonge leeftijd is dus spelen met vuur!

Waarom beginnen met roken?
Jongeren beginnen vaak met roken, omdat ze het willen proberen en omdat ze het stoer en volwassen vinden staan. Zo'n eerste sigaret is helemaal niet lekker: je kan er duizelig van worden, je kan gaan braken of heel erg hoesten. Dit hoesten komt doordat je lichaam zich als het ware afzet tegen de rook, want al die vieze stoffen wil het niet binnen hebben.
Vaak vinden jongeren het zo stoer dat ze de duizeligheid en het vele hoesten dan maar voor lief nemen. Als ze dan een tijdje roken, nemen de duizeligheid en het hoesten af, want je lichaam raakt eraan 'gewend'.

Wat zit er precies in sigarettenrook?
In tabaksrook zitten honderden stoffen. De meeste stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Een filter op een sigaret houdt nauwelijks iets van deze stoffen tegen.
De drie belangrijkste schadelijke stoffen in sigarettenrook zijn:

  • nicotine
  • koolmonoxide
  • teer

Nicotine
Nicotine is de stof die ervoor zorgt dat rokers verslaafd raken aan hun sigaret. Het werkt als een soort drug. Doordat nicotine zo verslavend is, kunnen veel rokers heel moeilijk stoppen met roken.

Koolmonoxide
Koolmonoxide is een giftig gas dat ook in uitlaatgassen van auto's zit. Bloed bevat meestal een heleboel zuurstof. In het bloed van rokers wordt een groot deel van de zuurstof vervangen door koolmonoxide. Hierdoor heb je minder zuurstof in je bloed en kan je je niet meer volledig inspannen, want voor inspanning is een hoop zuurstof nodig. Door deze stof word je dus sneller moe en gaat je conditie achteruit.

Teer
Teer is een plakkerige stof die ook voor de asfaltering van wegen wordt gebruikt. Je kunt de teer in de sigarettentabak niet zien, maar als je de rook inademt, blijven kleine zwarte deeltjes teer plakken in de longen. In je longen neemt het bloed zuurstof op en geeft het afvalstoffen af. Als er een laagje teer in de longen zit, gaat dit een stuk moeilijker. Hierdoor neemt je bloed dus minder zuurstof op. Teer blijft ook plakken op je tanden en aan je handen. Hierdoor hebben rokers vaak gele tanden en bruine vingers.

Als je rookt, bevat je bloed dus een stuk minder zuurstof, omdat er minder zuurstof wordt opgenomen in de longen en omdat de zuurstof die wel wordt opgenomen in het bloed niet vervoerd kan worden omdat het koolmonoxide in de weg zit.

Ziektes van roken
Roken zorgt ervoor dat je een veel groter risico hebt op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat de stoffen in tabaksrook de bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor moet het hart veel harder werken om al het bloed rond te pompen in het lichaam.
Dichtgeslibde aderen kunnen nog andere problemen veroorzaken. Als een ader dichtgeslibd raakt, dan kan het bloed niet meer naar dat deel van het lichaam stromen. Soms lukt het het bloed om andere aderen te vinden en die te gebruiken. Als dat niet lukt, dan kan dat lichaamsdeel dat geen bloed meer krijgt afsterven. Als dit het geval is in het hart, dan noem je dat een hartaanval.
Ook wordt met roken de kans op kanker met 70% vergroot. Dit komt doordat het teer in sigaretten een kankerverwekkende stof is.

De verslaving van roken
Nicotine zorgt ervoor dat je verslaafd raakt aan een sigaret. Als je eenmaal begonnen bent met het gebruiken van nicotine raakt je lichaam er steeds meer aan gewend.
Als een roker een paar dagen geen sigaretten heeft, dan kan hij rusteloos worden of een slecht humeur krijgen. Zodra je je als roker bijvoorbeeld niet meer kan ontspannen, heb je maar één verlangen: een sigaret.

Het ergste van verslaafd zijn aan sigaretten is dat je niet langer de baas bent over je eigen lichaam. Het is moeilijk om van het roken af te komen omdat je lichaam om nicotine vraagt, en je bent gewend geraakt om op bepaalde tijden (pauzes) en op bepaalde plaatsen te roken. Het is een automatische reactie van jezelf. De beste manier van stoppen met roken is dus:
NOOIT BEGINNEN!!!

Passief roken
Je zou denken dat als je niet rookt en ook niet van plan bent te gaan roken, je je nergens zorgen over hoeft te maken. Maar het zijn niet alleen de rokers die de rook inademen, als jij bij iemand in huis bent die rookt, dan adem jij die rook ook in. Dit noemen we passief roken. Als je vaak in rokerige ruimtes zit, dan kan je last van hoofdpijn krijgen, beginnen te hoesten, of branderige ogen krijgen. Iemand die niet rookt, maar veel tijd doorbrengt in een rokerige ruimte, kan dezelfde ziekten krijgen als iemand die rookt. Elk jaar sterven er zo'n 200 mensen aan passief roken.
 

De gymles algemeen Stretching Roken Hygiëne Voeding
Warming-up Bloedsomloop Agressie Blessure preventie Atletiek
     

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009