header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Schermen

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Krisztian Kulcsar (L) of Hungary and Hugues Obry of France compete in the men's fencing team epee gold medal match  at Helliniko Olympic Complex Fencing Hall in Athens on 22/08/2004 © GETTY IMAGES/Shaun Botterill Schermen, omvat de tot sport verheven strijd van man tegen man met blanke wapens. Tekeningen in de Egyptische tempel van Medinet Haboe (12de eeuw v.C.) tonen reeds schermers. De schermsport maakt sinds 1896 deel uit van de Olympische Spelen. Door constructie van bijzondere sportwapens, gebruik van dekkingsmiddelen (masker, bijzondere schermkleding, enz.), scherpomlijnde reglementen en het ontbreken van direct fysiek contact wordt het risico voor het oplopen van blessures beperkt. De in de schermsport gehanteerde sportwapens zijn de floret, de degen en de sabel. De floret weegt maximaal 500 g en heeft een lengte van maximaal 110 cm. De kling (het deel van het wapen tussen de punt en de kom; dit laatste is de schijf die hand en pols beschermt) is zeer buigzaam en meet 90 cm. De degen weegt maximaal 770 g en is iets minder buigzaam. De maximumlengte van het gehele wapen en van de kling is gelijk aan die van de floret. De kom is echter groter en dieper. De sabel weegt maximaal 500 g en heeft de meest buigzame kling van alle wapenen. De lengte bedraagt maximaal 105 cm, die van de kling maximaal 88 cm. De kom beschermt de hand ook tegen een houw. Floret en degen zijn uitsluitend steekwapens; de sabel wordt zowel voor steken als voor houwen gebruikt.

Bij het schermen op floret en sabel is het trefvlak (het deel van het lichaam waarop een treffer als geldig punt kan worden aangemerkt) beperkt. Trefvlak op floret is het bovenlichaam van kraag tot liesplooien – armen en hoofd niet –, de zij en de rug echter tot de heupen. Op sabel is het gehele bovenlichaam boven de lijn die de verbinding vormt tussen de bovenste punt en van de beide liesplooien, met inbegrip van hoofd en armen, trefvlak. Ook gelden bij het schermen op floret en sabel bijzondere conventies die aan bepaalde acties boven andere de voorrang geven en bepalend zijn voor de puntentoekenning. Overtredingen kunnen in bepaalde gevallen met treffers of met diskwalificatie worden gestraft. Het degenschermen daarentegen is een zo nauwkeurig mogelijke nabootsing van het tweegevecht; het kent weinig conventies en het gehele lichaam is geldig trefvlak. Voor alle wapenen geldt echter als fundamentele regel, dat men de tegenstander op het geldig trefvlak moet raken zonder geraakt te worden. De strenge doorvoering van dit beginsel geeft aan het schermen een grotere fijnheid dan aan de andere verdedigingssporten eigen is. De schermsport werd oorspronkelijk vrijwel uitsluitend door mannen beoefend. Het in wedstrijdverband georganiseerd schermen door vrouwen kwam pas na de Eerste Wereldoorlog op gang en beperkte zich toen uitsluitend tot de floret. De eerste Olympische Spelen (en tevens wereldkampioenschappen) waar vrouwen aan deelnamen, was in Parijs in 1924. Het zou tot de tweede helft van deze eeuw duren voordat het degenschermen door vrouwen internationale erkenning bij de wereldschermbond (FIE) vond. De eerste wereldkampioenschappen waar vrouwen op het wapen degen konden uitkomen, was Denver 1989. Sinds 1996 (Atlanta) is het degenschermen door vrouwen wedstrijdonderdeel van de Olympische Spelen.

In de wedstrijdsport worden de treffers gesignaleerd met behulp van elektrische trefferregistratiesystemen. De wedstrijdlopers zijn 14 m lang; de breedte bedraagt 1, 80–2,00 m. De duur van de wedstrijd (zuivere gevechtsduur) bedraagt maximaal 4 minuten. De wedstrijd eindigt eerder indien een van de schermers vijf geldige treffers heeft geplaatst. De internationale leiding van de schermsport berust bij de in 1913 opgerichte Fédération Internationale d'Escrime (FIE). De nationale organisatie van Nederland is de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond, opgericht in 1908. In België bestaat naast de Koninklijke Federatie der Belgische Schermkringen (opgericht in 1896) de Bond der Vlaamse Schermkringen van België en de Ligue francophone des cercles d'escrime de Belgique (beide opgericht in 1978).
 
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009