header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Skisport

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Sneeuwavontuur in het Zwarte WoudSkisport, tak van sport, zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefend, waarbij de beoefenaar zich over de sneeuw voortbeweegt met behulp van aan schoeisel bevestigde latten (ski's). Bekend is dat Scandinavische ridders zich in de middeleeuwen op deze wijze voortbewogen. De skisport zoals die thans wordt beoefend, stamt uit Noorwegen, waar in 1733 een dienstvoorschrift bestond voor de skicompagnieŽn van het leger. Na de introductie van het skiŽn in de bergstreken van Midden-Europa (eind 19de eeuw) ontstond de behoefte aan een techniek, aangepast aan de veel steilere hellingen, de alpine techniek. Aldus hebben zich twee takken van skisport ontwikkeld. De alpine skisporten omvatten afdaling, slalom (afdaling in slingerende lijn doordat een aantal door vlaggen gemarkeerde poortjes moet worden gepasseerd), reuzenslalom (hierbij is het hoogteverschil aanzienlijk groter), Super-G (een tussenvorm van reuzenslalom en afdaling, waarbij de piste langer is en het hoogteverschil 450–650 m bedraagt), alsmede de alpine combinatie. Onder de zgn. noordse skisporten worden de (Olympische) skisporten langlauf, noordse combinatie, schansspringen en biathlon verstaan. De verkieslijke lengte van de alpineski, die vooral bestemd is voor de afdaling, wordt o.a. bepaald door lengte, gewicht en technisch kunnen van de skiŽr en bedraagt ten hoogste enkele decimeters meer dan de lichaamslengte. Naarmate de lengte van de ski groter is, is een meer geperfectioneerde techniek vereist. De ski is vervaardigd van kunststof, metaal en/of hout (hickory of essen), bestaat uit verschillende lagen en is aan de onderzijkanten voorzien van smalle stroken metaal. In het midden van de ski loopt een groef ter bevordering van het glijvermogen. Voor het schansspringen worden zeer zware, lange (2,30–2,60 m) en veerkrachtige ski's gebruikt. Skistokken, die van de grond tot aan de ellebogen reiken, worden gebruikt ter ondersteuning van het voortbewegen, het klimmen en het wenden (bij de slalom). Zij zijn vervaardigd van een licht en buigzaam materiaal en zijn aan het boveneinde voorzien van een leren lus. De stok loopt uit in een punt waarboven een cirkel van kunststof bevestigd is, opdat de stok niet in de sneeuw wegzakt.

Bij het langlaufen (cross-countryskiŽn) verplaatst de skiŽr zich over vlak en geaccidenteerd terrein, op speciale langlaufski's welke langer, smaller en lichter van gewicht zijn dan de alpineski's. Er zijn twee langlauftechnieken:
a. de klassieke techniek, waarbij men zich in een spoor voortbeweegt;
b. de schaatstechniek (sinds 1985), waarbij men zich ‘schaatsend’ over een platgewalst traject voortbeweegt. Voor beide technieken gebruikt men ski's met een andere lengte en spanning.
Tot eind jaren zestig waren er alleen houten ski's. Nu bestaan de ski's voor het grootste gedeelte uit kunststoffen. Door middel van een scharnierende binding, die aan de punt van een speciale schoen vastzit, kan een langlaufer afzetten terwijl hij voldoende grip op de ski heeft om te kunnen draaien en sturen. De stokken zijn van glasfiber, aluminium of andere kunststoffen en hebben een sneeuwteller om wegzakken in de sneeuw te voorkomen. Voor de klassieke techniek moeten de stokken bij een opzij horizontaal geheven arm tot onder de arm reiken. Sportievere langlaufers gebruiken stokken die tot de bovenkant van de schouder reiken.
Langlaufen komt oorspronkelijk uit ScandinaviŽ, maar kan nu in elke wintersportplaats worden beoefend. Naast wedstrijdsport (5, 10, 20 en 50 km) wordt deze sport ook recreatief beoefend.

De zomerse variant is rolskiŽn, waarbij de ski's korter zijn en voorzien zijn van wielen. Het is een uitstekende voorbereiding op het langlaufseizoen en daarnaast een populaire recreatie- en wedstrijdsport die in Nederland, dankzij de vele fietspaden, uitstekend kan worden beoefend.
 
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009