header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Snooker

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Snooker (Eng., to snook = een lange neus maken, iemand foppen), afgeleide vorm van biljarten, waarbij wordt gespeeld op een tafel met een wollen laken van 350 bij 175 cm. De tafel is voorzien van zes gaten (pockets). Aan het begin van de wedstrijd bevinden zich 22 ballen in een vaste formatie op de tafel (een witte en 21 gekleurde ballen). Met de witte speelbal (cuebal) moeten de vijftien rode en zes verschillend gekleurde ballen om en om in een van de gaten worden gedeponeerd. De speler die aan stoot is, moet na een rode bal een anders gekleurde bal in een gat mikken. Bij een misser komt de tegenstander aan de beurt. Als een speler een rode bal in een pocket werkt, heeft hij die bal gescoord en vervolgt hij zijn beurt. Hij mag met de speelbal nu een niet-rode bal in een pocket proberen te krijgen. Als dat lukt, telt hij de waarde van die bal bij zijn score op. De rode ballen zijn elk één punt waard, de gele is twee, de groene drie, de bruine vier, de blauwe vijf, de roze zes en de zwarte zeven punten waard. Een speler die een hoge serie wil maken, zal zich daarom in de openingsfase vaak op de gegroepeerde rode ballen en de zwarte concentreren. Het is de speler toegestaan van een hulpstuk gebruik te maken. Daardoor wordt de keu ‘langer’. De van de tafel verdwenen rode ballen keren, in tegenstelling tot de overige gekleurde, niet terug in het spel. De zes gekleurde ballen worden telkens op hun vaste plaats teruggelegd. Zijn alle rode ballen ‘gepot’, dan moeten de resterende ballen een voor een, naar oplopende waarde, in de gaten worden gedeponeerd. Dus eerst de gele en als laatste de zwarte.
De wedstrijd, frame geheten, is afgelopen als alle gekleurde ballen in de pockets zijn beland of een van de spelers het frame gewonnen geeft. Ook wanneer alleen de zwarte bal nog op tafel ligt en de voorsprong van een speler groter is dan 7 punten, is het frame gewonnen door de speler met de meeste punten.
Er wordt over een aantal gewonnen frames gespeeld. Dat kan variëren van een best of three tot een best of 35. De series in elke frame worden breaks genoemd. ‘Pot’ een speler de verkeerde bal of de witte speelbal, dan krijgt hij strafpunten die bij het puntentotaal van zijn tegenstander worden geteld. Ziet een speler dat hij niet kan potten, dan probeert hij de witte speelbal zodanig neer te leggen dat zijn rivaal weinig of geen kans heeft op een succesvolle stoot. Deze tactiek, die tot doel heeft een misser bij de tegenstander uit te lokken, wordt snooker genoemd.
 
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009