header kinderbase


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tanden poetsen

 

terug naar de startpagina >>

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wanneer moet je bij je peuter beginnen met poetsen ?


Bij de geboorte heeft iedere baby al een compleet gebit. Het zit alleen nog verborgen in de kaken. In totaal krijgen kinderen 20 melktanden en kiezen. De zorg voor een gezond gebit begint daarom al
bij de geboorte. De eerste tandjes komen meestal rond de 5-8 maanden door. Zodra de eerste tandjes doorgebroken zijn, kun je al poetsen, ook al is het in het begin maar eventjes. Gebruik een speciale babyborstel met zachte haren om irritatie van het tandvlees te voorkomen.

Leeftijd waarop het melkgebit doorbreekt     

tanden bovenkaak

onderkaak

eerste snijtanden  10 mnd 8 mnd
tweede snijtanden 11 mnd 12 mnd
eerste melkkiezen 16 mnd 16 mnd
hoektanden 19 mnd  20 mnd
tweede melkkiezen 28 mnd  26 mnd

Hoe moet je bij een kind poetsen?     

Kinderen tot 1 jaar kun je op een leuke, speelse manier laten wennen aan een tandenborstel. Poets ťťn keer per dag de tandjes met wat peutertandpasta. Bij het poetsen kleine heen- en weergaande bewegingen maken. Bij kinderen ouder dan 1 jaar moeten de tanden tweemaal per dag gepoetst worden. In ieder geval 's avonds voor het slapen gaan. Behalve de tanden en kiezen moet ook het tandvlees gepoetst worden. Napoetsen blijft echer nodig tot ongeveer 8 jaar, afhankelijk van de motorische vaardigheden van het kind.

Met welke tandpasta ga je poetsen ?     

Veel peuters en kleuters slikken de tandpasta nog door in plaats van deze uit te spugen. Daarom bevatten peutertandpasta's een verlaagd fluoride-gehalte, zodat het doorslikken van tandpasta geen kwaad kan. Wanneer een kind namelijk teveel fluoride binnenkrijgt, kan dat een verhoogde fluorideconcentratie in het bloed veroorzaken. Een te hoge fluorideconcentratie kan leiden tot witte vlekken op het glazuur die zichtbaar worden wanneer de blijvende tanden en kiezen doorkomen. Dit wordt fluorosis genoemd. Het medisch advies is dan ook voor kinderen van 0 tot 5 jaar een fluoride tandpasta te gebruiken met een 'verlaagd fluoridegehalte'.

Waarom is fluoride eigenlijk belangrijk ?     

Fluoride versterkt het tandglazuur waaroor de tanden en kiezen beter bestand zijn tegen tandbederf. Een melktand of -kies houdt de plaats vrij voor de daaronder in ontwikkeling zijnde blijvende tand of kies. Verdwijnen melktanden of kiezen vroegtijdig, dan bestaat er een kans dat het blijvende gebit niet goed in de tandboog komt te staan. Zoals reeds hierboven aangehaald is een te hoge fluorideconcentratie echter niet goed.

Hoeveel fluoride geef je aan je kindje ?     

Het gaat erom de juiste maat te vinden tussen een maximale cariŽspreventie en een minimale kans op overdosering. Daarvoor het volgende fluoride-basis-advies:

0 - 1 jaar:
vanaf het moment dat de eerst tanden zijn doorgebroken: 1x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
2 - 4 jaar:
minimaal 2x per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta
5 jaar en ouder:
minimaal 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen

Voor alle leeftijden geldt : extra maatregelen op individueel advies van de consultatiebureauarts, tandarts of mondhygiŽnist.

Hoe ontstaat cariŽs ?    

Het woord zegt het al, zuigflescariŽs zijn gaatjes die veroorzaakt worden door het regelmatig sabbelen op een zuigfles met zoete inhoud. Lurken aan een zuigfles is net zo erg als zuigen op een snoepje ! Een beetje zoet is al voldoende voor een zuurstoot. We maken daarom geen onderscheid tussen de verschillende dranken. Bijna alle drankjes bevatten suiker, ook vruchtensappen, melk en hoestdrankjes. Uitzonderingen zijn water en thee zonder suiker.

Normaal komt cariŽs in de groeven van de kiezen voor en daar waar de tanden en kiezen tegen elkaar aan staan. Bij zuigflescariŽs zitten de gaatjes juist op de vrije gladde vlakken van de snijtanden in de bovenkaak. Het is moeilijk om te zien of je baby zuigflescariŽs krijgt. Ga dus vroeg met je kind naar de tandarts, hij kan ontdekken of er zwakke plekjes in het gebit zitten, die gaatjes kunnen worden. Vooral een flesje met iets zoets of zelfs melk voor in bed is slecht. 's Nachts werken de lichaamsfuncties trager, er ontstaat dan een verhoogd risico op gaatjes.

Wanneer ga je voor het eerst met je kind naar de tandarts ?

Het juiste moment voor het eerste bezoek aan een tandarts of mondhygiŽnist is
rond het tweede levensjaar. Als je je kind van jongs af aan meeneemt wanneer je zelf naar de tandarts moet, is het voor hem veel gemakkelijker op een gegeven moment zelf ook in zijn mond te laten kijken. Er hoeven dan in de meeste gevallen nog geen 'enge' dingen te gebeuren. Ben je bang voor zuigflescariŽs, ga dan wat vroeger dan gepland naar de tandarts. Hij kan zien of er zwakke plekken zijn.
 

 
   

Kinderen

© copyright WorldwideBase 2005-2009