header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Turnen

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

Evgeni Saprokenko of Latvia hits the vault en-route to winning the silver medal in the men's artistic gymnastics vault finals on 23/08/2004 © GETTY IMAGES / Clive Brunskill Turnen, in ruime zin het beoefenen van gymnastiek in verenigings- of wedstrijdverband (vrije oefeningen, ritmische gymnastiek, grondgymnastiek, toestelgymnastiek, trampolinespringen), in engere zin het toestelturnen.

Het turnen vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar in de tijd dat Pruisen door de Fransen werd overheerst, m.n. J.F.L.C. Jahn (Turnvater Jahn) zich inzette voor lichamelijke oefening, teneinde het volk krachtig en weerbaar te maken. Na de napoleontische tijd beschouwden de Duitse regeerders de turnbeweging, evenals de studentenorganisaties, als geheime, revolutionaire genootschappen; tussen 1820 en 1842 was het turnen verboden. Nadat het verbod was opgeheven, verbreidde het turnen zich over geheel Europa en later ook over de wereld. Buiten Europa is vooral Japan een belangrijk turnland geworden.
Soorten oefeningen. Onder invloed van het turnverbod in Duitsland ontwikkelde het turnen zich vnl. als toestelturnen. De hoofdtoestellen zijn paard, rek(stok), brug en ringen. Belangrijke nummers voor het damesturnen zijn de evenwichtsbalk en de brug met ongelijke liggers. De oefeningen aan dit toestel vertonen in veel opzichten verwantschap met de oefeningen aan de rekstok, een toestel dat tot het herenturnen beperkt blijft, evenals de ringen.

De vrije oefeningen werden aanvankelijk slechts als ‘vooroefeningen’ beschouwd, dwz. als voorbereiding tot het toestelturnen. Later kregen ze een eigen plaats en drongen er elementen van de grondgymnastiek en balletbewegingen in door. Het wedstrijdturnen voor dames bestaat uit de onderdelen brug met ongelijke liggers, paardsprong, evenwichtsbalk en vrije of vloeroefening. Bij de heren wordt geturnd aan hoogrek, ringen, paardvoltige, paardspringen, hoogbrug en vrije of vloeroefening. Daarnaast rekent men ook nog bepaalde springwedstrijdvormen (kast, tafel, paard, lange mat, mini-tramp, dubbel-mini-tramp en tumbling) tot het turnen. Geheel los hiervan ontwikkelen zich de ritmische gymnastiek, de ritmische sportgymnastiek en de jazzgymnastiek (of jazz-dans), die alle zowel recreatief als in wedstrijdverband worden beoefend. De in de jaren twintig in het programma van het damesturnen opgenomen ritmische gymnastiek is, vooral onder invloed van het voormalige Tsjechoslowakije en andere Oost-Europese landen, omgevormd tot de zgn. moderne ritmische gymnastiek, waarin het gebruik van velerlei soorten handgereedschap een belangrijke rol speelt.

De uitvinding van de (Amerikaanse) trampoline bracht een nieuw element in het turnen, dat echter niet in de turnmeerkampen werd opgenomen, maar afzonderlijk wordt beoefend. Behalve de nationale bondsfeesten, wedstrijden en kampioenschappen en de internationale kampioenschappen zijn voor het turnen van betekenis de Olympische Spelen en voor de ritmische gymnastiek de Gymnaestrada.

In 1868 verenigden de Nederlandse turnverenigingen zich in het Nederlands Gymnastiek Verbond (thans: Bond), dat in 1919 het predikaat Koninklijk verwierf (KNGV; thans: KNGB). Uit 1910 dateert het Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond (NCGV; thans eveneens Koninklijk: KNCGV), uit 1921 de Rooms-Katholieke Federatie (NGF), bestaande uit de diocesane bonden. Hieruit is de Nederlandse Katholieke Gymnastiek Bond ontstaan, die later opging in de KNGB.

In België werd in 1865 de Koninklijke Belgische Turnbond opgericht (KBTB). In 1881 kwam op initiatief van de voorzitter van de KBTB, N.J. Cupérus, de Fédération Internationale de Gymnastique (FIG) tot stand.
 
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009