header sportschool


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Voeding

     
 
  Goede voeding is heel belangrijk. Zeker als je sport. Tijdens het sporten beweeg je namelijk meer dan normaal. Hierdoor heeft je lichaam meer energie nodig. Deze energie kan gehaald worden uit stoffen die in je voedsel zitten.

De belangrijkste stoffen in voedsel zijn :

 • Koolhydraten
 • Vetten
 • Eiwitten
 • Vitaminen
 • Mineralen
 • Water

Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn de enige stoffen in voeding die energie leveren. De andere stoffen helpen bij de opbouw van je lichaam.
In brood, aardappelen, rijst, macaroni, groente, graanproducten, koek en honing zitten de koolhydraten die je nodig hebt voor de energielevering.
Vetten vind je in o.a. vlees, eieren, melkproducten, boter, olie en mayonaise. In vlees en melk vind je, naast vetten, ook eiwitten. Eiwitten zitten ook in kaas, bonen, graanproducten en noten.

Alle stoffen die hierboven vermeld zijn, moeten aanwezig zijn in je voeding. Maar in welke mate? Zoals voor veel zaken geldt ook voor voeding: overdaad schaadt! Eén van de grootste problemen van onze welvaartsmaatschappij is dat voedsel in overmaat wordt aangeboden. Het is heel makkelijk om té veel te eten. Langzamerhand word je hier dik van. Het verraderlijke daarbij is dat je bij té veel eten niet meteen het effect daarvan ziet. Het dik-worden gaat geleidelijk en levert steeds meer problemen op in het dagelijks leven en het sporten. Om te controleren of je gewicht in balans is met je lengte wordt vaak de zogenaamde Body Mass Index (BMI) gebruikt: deel je gewicht (in kg) door je lengte (in meters) in het kwadraat. Bij een gezond gewicht ligt het resultaat hiervan tussen de 20 en 25.

 • Eet gevarieerd. Er bestaat niet één voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate levert. Daarom is het van belang dat je bij iedere maaltijd een product uit elk van de volgende groepen voedingsmiddelen neemt (zie ook het plaatje hiernaast, de zogenaamde voedingswijzer):
  1. brood en aardappelen, rijst, macaroni of peulvruchten
  2. groente en fruit
  3. melk, kaas (of andere melkproducten) en vlees, vis, ei of tahoe
  4. margarine, halvarine of olie
 • Let op vet. Besmeer je brood met halvarine, geef de voorkeur aan halfvolle of magere zuivelproducten, minder vette vleessoorten en wees matig met zoete en hartige snacks.
 • Eet ruimschoots brood en aardappelen. Deze producten zijn een goede basis voor gezonde voeding. Je kan hier ruimschoots van eten zonder snel dik te worden.
 • Eet volop groente en fruit. In groente en fruit zitten veel vitamines, mineralen en vezels. Ze helpen ook mee om de kans op een aantal vormen van hart- en vaatziekten en kanker te verminderen.
 • Houd uw gewicht op peil.
 • Wees zuinig met zout. Een hoog zoutgebruik vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Je kan je eten daarom beter op smaak brengen met kruiden en specerijen.
 • Drink veel, maar wees matig met alcohol. Zorg dat je per dag in ieder geval 1,5 liter vocht binnenkrijgt. Als je sport is drinken extra belangrijk. Je raakt namelijk veel water kwijt als je zweet. Door water te drinken kan je dit tekort weer aanvullen. Er bestaan tegenwoordig ook veel verschillende sportdrankjes die ervoor zorgen dat je alle belangrijke stoffen in voldoende mate binnenkrijgt.
 • Eet niet de hele dag door. Drie hoofdmaaltijden per dag vormen de basis voor een gezonde voeding. Om je gebit te sparen moet je ervoor zorgen dat je naast de hoofdmaaltijden niet meer dat 4 'tussendoortjes' neemt.
 • Ga hygiënisch en veilig met je voedsel om.
 • Lees wat er op de verpakking staat. Op de verpakking van voedingsmiddelen staat veel nuttige informatie, zoals de voedingswaarde, de ingrediënten, de manier van bewaren en de houdbaarheid.
Brood 5 - 8 sneetjes
Aardappelen (rijst, pasta, peulvruchten) 4 - 6 stuks (200-300 gram)
Groente 3 - 4 groentelepels
Fruit 2 vruchten
Melk- en melkproducten 2 - 3 glazen (300-450 ml)
Kaas 1 - 2 plakken (20-40 gr)
Vlees, vis, kip, ei, tahoe, tempé 100 gram (75 gram gaar)
Vleeswaar 1 - 2 plakken (15-30 gr)
Margarine of halvarine op brood 5 gram per snee
Margarine, bak- en braadproduct of olie voor de bereiding van de warme maaltijd 15 gram
Drinkvocht 1½ liter
De gymles algemeen Stretching Roken Hygiëne Voeding
Warming-up Bloedsomloop Agressie Blessure preventie Atletiek
     

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009