header sport


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Worstelen

 
   


Atletiek
Autosport
Badminton
Basket
Bergsport
Boksen
Boogschieten
Cricket
Duiken
Duivensport
Football
Gewichtheffen
Golf
Handbal
Hengelsport
Honkbal
Hockey
Ijshockey
Jacht
Jiujitsu
Judo
Kanosport

Karate

Korfbal
Motorsport
Olympische Spelen
Paardensport
Roeisport
Rugby
Schaatssport
Schermen
Skisport

Snooker
Surfing
Tafeltennis
Tennis
Turnen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Waterskisport
Wielrennen
Worstelen
Zeilsport
Zwemmen

 Kenji Inoue of Japan (in blue) and Masuod Jokar of Iran compete during the men's Freestyle wrestling 60 kg semifinal round at Ano Liossia Olympic Hall in Athens on 29/08/2004 © GETTY IMAGES/Robert Laberge Worstelen, een krachtsport waarbij men zich onderwerpt aan verschillende bepalingen en beperkingen. De voornaamste van deze restricties zijn: 1. de tegenstander moet vastgepakt worden; 2. slaan, stoten, krabben, bijten, breken, moedwillig pijn veroorzaken, adem benemen is verboden, evenals het uitvoeren van levensgevaarlijke grepen. Het worstelen wordt in twee technische onderdelen onderscheiden: a. de staande en b. het grondgevecht. Indien de aanvaller, in staande houding, zijn tegenstander naar de grond wil brengen, is hij verplicht zelf de schok op te vangen, door het eerst de grond te raken (meestal via een knie).

De meest verbreide worstelvormen, die beide op de Olympische Spelen beoefend worden, zijn de Vrije Stijl en de Grieks-Romeinse stijl. Het grote technische verschil tussen beide is, dat bij de eerstgenoemde vorm het gehele lichaam als aangrijpings- en verdedigingsvlak gebruikt mag worden; bij de tweede vorm houdt het aangrijpingsvlak bij de heupen op en vallen de benen als aanvals- en verdedigingsvlakken weg. Bijgevolg geeft het worstelen in de vrije stijl een natuurlijker beeld te zien. Voor het damesworstelen is momenteel een derde, van de Vrije Stijl afgeleide vorm in ontwikkeling.

Een overwinning kan worden behaald hetzij door een schouderligging te bewerkstelligen, hetzij door een voorsprong in punten te verwerven. De zuivere wedstrijdduur bij de heren senioren bedraagt 5 minuten, met een verlenging bij gelijke stand. In wedstrijden gelden voor de heren senioren de volgende gewichtsklassen: 48–54 kg, tot 58 kg, tot 63 kg, tot 68 kg, tot 76 kg, tot 85 kg, tot 97 kg en 97–125 kg.
De Nederlandse organisatie van de worstelsport is de Koninklijke Nederlandsche Krachtsport Bond (KNKB, opgericht in 1903), de Belgische organisatie is de Koninklijke Belgische Worstelbond (opgericht in 1913). Beide zijn zij aangesloten bij de Internationale Worstelbond (Fédération Internationale des Luttes Associées; 1992).
 
 
   

Nieuwe pagina 1

© copyright WorldwideBase 2005-2009