header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Alligator

 

Reptielenpagina klik hier

 

alligators (v. Sp. el lagarto = de hagedis), het geslacht Alligator uit de orde Krokodilachtigen (fam. Alligatoridae), voorkomend in China, Midden-Amerika en Noord-Amerika. De Amerikaanse alligator (A. mississipiensis) uit het zuidoosten van Noord-Amerika wordt maximaal 6 m lang. Alligators worden ook op alligatorfarms gekweekt om hun huid, die gebruikt wordt voor tassen, schoenen, ceintuurs, enz. Baby-alligator is soepeler leer van zeer jonge dieren.

Van de zeven alligatorsoorten, die nog bestaan, leven zes soorten in de tropische gebieden van Amerika. En soort leeft in China in de Yangtse-rivier (China-alligator). Ze onderscheiden zich van de "echte" krokodillen doordat hun vierde tand van de onderkaak in een holte in de bovenkaak past en niet zichtbaar is als de bek gesloten is. De grootste soort is de Mississippi-alligator die in de moerassen en rivieren in het Zuidoosten van de VS leeft. Hij wordt tot 6 meter lang. Zijn soort werd door uitsterven bedreigd omdat er vanwege de waardevolle huid veel op werd gejaagd. Dankzij talrijke beschermende maatregelen is het aantal weer gestegen.

In de paartijd blijft het mannetje enkele dagen in de nabijheid van het vrouwtje. Voor de paring zelf wordt ondiep water opgezocht. Het vrouwtje bouwt in de buurt van het water een nest, door met de staart slik en plantendelen te verwijderen. In het midden maakt ze een gat voor de eieren.  Er worden maximaal 50 eieren in het nest gelegd, daarna wordt het afgesloten. De warmte die ontstaat door de rottende plantenresten wordt gebruikt om de eieren warm te houden. Het nest wordt in de daarop volgende drie tot vier weken door het vrouwtje bewaakt. Wanneer de jongen uit het ei kruipen roepen ze om hun moeder. Zij moet het nest open maken en de jongen bevrijden. De jongen van de Mississippi-alligators blijven ongeveer drie jaar bij hun moeder.

 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009