header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Australische zoetwaterkrokodil

 

Reptielenpagina klik hier

 

De Autralische zoetwaterkrokodil is het kleine neefje van de Australische zoutwater krokodil. Er zijn een paar kleine verschillen in de mannetjes en vrouwtjes krokodillen van deze soort. Het volwassen mannetje behaalt een lengte van 2,5 tot 3 meter, en een gewicht van ongeveer 90Kg. Het vrouwtje behaalt slechts een lengte van 2,3 meter en een gewicht van maximaal 45Kg. De enige verschillen die er zijn in de Australische zoetwater krokodillen zijn de kleuren van de dieren. Dit is per regio een beetje verschillend. Hoe dat precies komt is eigenlijk niet duidelijk, er zijn vermoedens dat het komt door de verschillende soorten voedsel. De krokodillen groeien niet snel. Pas na 20 jaar zullen zij uitgegroeid zijn.

De krokodillen hebben zeer ongewone lange dunne snuiten. In de bek bevinden zich 68 tot 72 scherpe tanden. De vierde tand aan allebei de kanten is langer dan de rest. Deze is ook zeer goed te zien wanneer de bek dicht is. Op de ogen bevind zich een dun ooglid wat de ogen beschermt wanneer de krokodil onder water is.
Australische zoetwater krokodillen hebben zeer sterke poten met grote scherpe klauwen. De staart die ze hebben is zeer krachtig en wordt samen met de bek als sterk verdedigings middel gebruikt. De huid is lichtbruin van kleur met donkere strepen over de staart en het lichaam. Heel af en toe bevinden deze strepen zich ook op de kop van de krokodil.

De Australische zoetwater krokodillen zijn een van de weinige krokodillen soorten die onbeperkt op het land kunnen leven. Ze kunnen een snelheid behalen van 18Km per uur, en maximaal 50 jaar oud worden.

De Australische zoetwater krokodillen leven van insecten, schaaldieren en kleine vissen. De wat grotere en oudere dieren eten hetzelfde, maar eten ook wel vleermuizen, reptielen en de wat grotere vissen. Soms worden ze kanibalistisch en eten ook jongen van hun eigen soort op.

Bij de vrouwtje kan de bevruchting pas plaatsvinden bij een leeftijd van 11-14 jaar. Bij de mannetjes is deze leeftijd 16-17 jaar. Het broed seizoen is van september t/m oktober. De vrouwtjes graven nesten ongeveer 12 meter vanaf de oever. De nesten zijn ongeveer 12cm diep. Het aantal eieren dat wordt gelegd zit tussen de 4 en 21 stuks, en de duur van uitkomen is ongeveer 6-10 weken. Slechts 1% van alle eieren die gelegd zijn zullen uitkomen en groeien tot een gezond volwassen exemplaar.

 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009