header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Bijtschildpad

 

Reptielenpagina klik hier

 

De bijtschildpad draagt zijn naam met recht: hij bijt naar alles wat in de buurt van zijn krachtige bek komt. Daarbij schuwt hij ook alligatorjongen niet. De bijtschildpad onderscheidt zich duidelijk van de bekende kleine schildpadsoorten. Hij is krachtig gebouwd, heeft griezelig scherpe klauwen en een gekromde kaak die zo scherp is, dat hij er de hand van een mens mee kan afbijten.

Leefwijze
Bijtschildpadden brengen het grootste deel van hun leven onder water door. Ze kruipen over de grond van rustig zoet water zoals meertjes, plassen en rivieren. Ze bewegen zich langzaam in het water, aan land bewegen ze zich eerder onbeholpen. In het noordelijke deel van hun verspreidingsgebied overwinteren ze meestal onder water, en blijven zelfs actief als de bovenlaag van het water bevroren is.

Een bijtschildpad kan ook aan land heel agressief worden als hij zich bedreigd voelt. Bij gevaar richt hij zich hoog op, en stort zich woest op de indringer. Daarbij staat zijn gekromde, scherpe bek dreigend open.

Voortplanting
De paring vindt meestal in het water plaats, waarbij het kleinere mannetje op de rug van het vrouwtje klimt. Vanaf vroeg in de zomer worden een voor een ongeveer 24 eieren in een zelf gegraven gat dichtbij de waterkant gelegd en vervolgens bedekt met aarde. De ontwikkeling van de eieren duurt 2 tot 3 maanden. Van eieren die in de nazomer worden gelegd, komen de jongen vaak pas in de lente, zodra de temperatuur weer stijgt, uit. Zodra ze uit het ei gekropen zijn, krabbelen de jongen naar het water waar ze hun eerste levensjaren goed verborgen doorbrengen. Ze groeien snel, en hun pantser is soms na een jaar al 15 cm lang.

Voedsel en jacht
Bijtschildpadden maken jacht op elk dier dat ze aankunnen. Ze jagen op vissen, kleinere schildpadden, kikkers, salamanders, waterslangen, alligatorjongen, kleine vogels en in het water levende zoogdieren. Grotere dieren pakken ze in hun kaken en rijten ze met de scherpe nagels van hun voorpoten in stukken. Een kleinere prooi wordt in zijn geheel doorgeslikt. Bijtschildpadden staan ook bekend als aaseters. Ze eten praktisch elk kadaver, ongeacht de grootte, dat ze op hun weg vinden. Jonge schildpadden voeden zich met jonge visjes, kikkerdril, garnalen en waterinsekten.

Korte feitjes
Vroeger werden bijtschildpadden wel gebruikt om lijken te zoeken van mensen die het slachtoffer waren geworden van ongevallen, moord of zelfmoord. De dieren werden aan een touw vastgemaakt en te water gelaten. Zodra men zag dat het dier iets in de gaten had en stil hield om toe te happen, wist men dat de persoon gevonden was. Een alligatorschildpad heeft een wormvormig uitsteeksel aan zijn tong waarmee hij op de bodem naar kleine vissen 'hengelt. De visjes worden aangetrokken door de rode worm, zwemmen erop af, waarna de schildpad alleen nog maar hoeft toe te happen. In bepaalde delen van Thailand worden schildpadden verguld en in tempels opgehangen. Bijtschildpadden kunnen in gevangenschap meer dan 60 jaar oud worden.
 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009