header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

de Boa

 

Slangenpagina klik hier

 

Boa's (v. Lat. boa [samengetrokken uit bova] = een waterslang die koeien heette uit te zuigen; v. bos, bovis = rund), de onderfamilie Boinae uit de familie Reuzenslangen van de Slangen. Ze zijn in het bezit van een rudimentair bekken en achterste ledematen, uitwendig vooral bij de mannetjes zichtbaar als klauwtjes ter weerszijden van de anus. Vr de paring worden deze klauwtjes gebruikt om het vrouwtje te stimuleren.

Boa's doden hun prooi (vogels, zoogdieren, kaaimannen) door deze met de bek te grijpen en dan het voorste deel van het lichaam twee- of driemaal om de prooi te wikkelen en deze te wurgen. De beenderen worden daarbij meestal niet gebroken. Een volwassen mens is als prooi te groot. Boa's komen alle voornamelijk voor in de Nieuwe Wereld. Alle soorten zijn eierlevendbarend en niet giftig. Tot deze groep behoort de grootste levende slang, waterboa of anaconda (Eunectes murinus), met een tot nu toe vastgestelde maximale lengte van 9,6 m. Het dier komt voor in het Amazone- en Orinocogebied en in Suriname. De fraaie boa constrictor of afgodsslang (Constrictor constrictor), uit hetzelfde gebied en Midden-Amerika, wordt tot 4,5 m lang, evenals de Cubaanse boa (Epicratus angulifer). Tot het geslacht Boa behoort o.a. de hondskopboa (Boa canina), een groen gekleurde boombewoner met grijpstaart. Nauwe verwanten van Boa en Constrictor komen voor op Madagaskar.

Enigszins anders gebouwd zijn de kleine soorten (tot ca. 1 m) van o.a. het geslacht Tropidophis uit West-Indi en de geslachten Lichanura en Charina uit Noord-Amerika.

In Noord-Afrika en Zuidwest-Azi leven de gravende zandboa's (Eryx). Boa-achtige slangen komen voor op Nieuw-Guinea en een aantal Pacifische eilanden (Enygrus) en op een eilandje bij Mauritius.

Groene hondskopboa
Deze jonge groene hondskopboa heeft een van de kleuren die karakteristiek zijn voor de jongen van deze soort; de andere kleuren zijn smaragdgroen en geel. Hoewel de jonge slangen verschillende kleuren kunnen hebben, zijn de volgroeide volwassenen altijd smaragdgroen. Groene hondskopboa's leven uitsluitend in bomen en eten vrijwel alleen maar vogels.

De boa constrictor, die men ook wel koningsslang noemt, is de op n na grootste van Amerika. De boa constrictor wordt meer dan 5 meter lang en behoort tot de mooiste reuzenslangen.

Hoewel je de koningsslang ook in de woestijn aantreft geeft hij over het algemeen toch de voorkeur aan moerasachtige regenwouden. Daar leeft de boa op de grond maar ook in de bomen. De slang kan zich met de staart om de takken wikkelen. Zijn voedsel bestaat uit zoogdieren zoals ratten, muizen, uit amfibin, kikkers en kleine slangen. De prooi wordt gewurgd. De boa pakt hem eerst met zijn krachtige tanden vast en wikkelt dan zijn lichaam om het dier heen.

Boa's brengen levende jongen ter wereld. Deze breken de dunne schaal van de eieren kapot zo gauw ze gelegd zijn. Boa's kunnen meerdere jaren oud worden.
 

 

Slangenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009