header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Groene leguaan

 

Reptielenpagina klik hier

 

Varanus Niloticus Niloticus

De Latijnse naam voor de groene leguaan is Iguana Iguana. Het zijn grote in bomen levende hagedissen die voornamelijk planten, bladeren en vruchten eten. Ze zijn meestal groen/grijs van kleur maar kunnen ook blauwe, roze en oranje tinten hebben. Gemiddeld worden leguanen tussen 1,20 meter. en 1,50 meter. Ze kunnen echter ook wel twee meter worden!

Deze dieren komen voor van Mexico tot in bijna heel Zuid- Amerika en leven voornamelijk in vochtige gebieden zoals tropische laagland bossen. Ze komen echter ook voor in drogere gebieden dus wat de luchtvochtigheid betreft zijn ze vrij flexibel. Meestal kun je ze vinden in de buurt van een meer of een rivier. Ze liggen dan vaak te zonnen op een tak om bij gevaar het water in te duiken. Ze kunnen dan wel een uur onder water blijven. Natuurlijke vijanden zijn onder andere pythons en grote roofvogels en vooral de mens heeft grote schade aangericht onder leguanenpopulaties in veel Midden en Zuid-Amerikaanse landen. In veel van deze landen wordt er op de leguaan gejaagd voor de eieren en voor het vlees. Vroeger werden er ook wildvang leguanen vanuit deze landen geŽxporteerd naar Europa maar dit mag nu niet meer. Leguanen worden nu beschermd door de Cites wetgeving, lijst B.

Ook in veel Europese landen is de leguaan een populaire hagedis maar dan om andere redenen. Als terrarium dier wordt de groene leguaan zeer veel gehouden omdat zijn draakachtig voorkomen een grote aantrekkingskracht heeft op een toch behoorlijk aantal mensen. Mede ook door het feit dat groene leguanen heel erg tam kunnen worden is het zo'n populair reptiel in de terrarium wereld, ondanks dat ze zo groot kunnen worden en dus veel ruimte nodig hebben. In veel dierenwinkels kun je leguanen kopen. Soms is dit nakweek, dit zijn dieren die in Nederland zijn geboren. Meestal echter zijn het leguanen die in iguana farms gekweekt worden speciaal voor de export naar Europa. Deze dieren zijn vaak na de lange reis per vliegtuig of boot uitgeput, ondervoed en gestresst. Veel dierenwinkels geven ook nog eens gebrekkige informatie mee aan hun klanten simpelweg omdat ze zelf niet goed op de hoogte zijn over het houden van leguanen. Het zijn immers handelaren, geen liefhebbers.

Veel van deze zieke en gestresste leguanen komen dus terecht bij mensen die slecht voorgelicht zijn of helemaal niet weten waar ze aan beginnen.
Dit alles leidt tot de veel te vroege dood van veel jonge leguanen.

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009