header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Komodo varaan

 

Reptielenpagina klik hier

 

Deze varaan is met een gewicht van 150 kilo en een lengte van wel 3 meter, de grootste en zwaarste hagedis die we kennen!  Deze dieren leven nog in in een héél klein gebied in Indonesië, op Komodo, Flores, Rinca en enkele zéér kleine eilandjes er om heen. Het gehele gebied is daarom uitgeroepen tot Nationaal Park. Het gebied beslaat zo'n 75.000 hectare. De dieren vallen onder de zwaarste bescherming en dat is maar goed ook, want wil dit dier kunnen voortbestaan, zal er nog héél wat moeten gebeuren! 

Over de Komodo Varaan bestaan héél wat mythen, vaak niet ten onrechte; in 1974 is er nog een Zwitserse baron met huid en haar opgegeten!  Deze dieren zijn in tegenstelling tot wat men wel eens zegt, NIET giftig, maar een beet kan bij prooidieren een accuut dodelijke infectie veroorzaken door de bateriën die in hun bek voorkomen. Mensen die gebeten zijn, hebben slechts een 50% kans om te overleven.... Een 45 centimeter lange tong wordt gebruikt als zintuig om prooien op te sporen, en een opgespoorde prooi wordt doorgaans vanuit een hinderlaag razendsnel ¨geslagen¨. Soms is er sprake van een samenwerkingsverband tussen Komodo's, waardoor de dreiging NOG ernstiger is! 

Tot de prooidieren behoren zo goed als ALLE diersoorten! Van paarden tot zwijnen tot buffels en herten ..... De dieren worden letterlijk uit elkaar gescheurd en met gewei, huid, haar en botten naar binnen gewerkt! Een Komodo varaan kan wel 120 kilo in één maaltijd naar binnen werken!

Om toeristen te lokken werden er vroeger geiten verkocht, die levend aan de Komodo's werden aangeboden. Inmiddels is daar een stokje voor gestoken, want het was een vreselijk gezicht, hoe de Komodo's een dergelijk prooidier aan stukken scheurden ...

bron:http://www.reptielenopvang.nl

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1



uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009