header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Koraalslangachtigen

 

Slangenpagina klik hier

 

Koraalslangachtigen, de familie Elapidae van de Slangen. Bij deze familie zijn de gegroefde, voor in de bek staande giftanden niet terugklapbaar en als de bek gesloten is, passen ze in een holte in het weefsel tussen onderkaak en onderlip. Naast de functionerende giftanden zijn steeds reservetanden aanwezig, die in werking treden als de andere wisselen, wat regelmatig gebeurt.

De familie is in alle werelddelen, behalve Europa, vertegenwoordigd. De bekendste soorten in het Australische gebied zijn de doodsadder (Acanthophis antarcticus), de tijgerslang (Notechis scutatus) en de taipans (geslacht Oxyuranus), die tot 3,5 m lang worden. In Zuidoost-AziŽ komen o.a. voor de kraits (geslacht Bungarus, tot 1,5 m), de fraaie Aziatische koraalslangen (o.a. de geslachten Maticora en Galliophis) en de cobra's. In Afrika vindt men cobra's en de tot 4 m lange mamba's (Dendroaspis). De vier soorten zijn snel en erg giftig, wat hen tot de gevaarlijkste slangen ter wereld maakt. Zij hebben een smalle kop met relatief grote ogen. De zwarte mamba (D. polylepis) wordt tot 4,3 m lang. De groene mamba (D. angusticeps) haalt 2,3 m.

In tropisch Amerika tot in het zuiden van de Verenigde Staten leven vele soorten van de zeer fraai gekleurde Amerikaanse koraalslangen (vnl. geslacht Micrurus), met meestal rode, zwarte en gele ringen; de grootste soort wordt tot 1,5 m lang.
 

 

Slangenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009