header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Landschildpad

 

Reptielenpagina klik hier

 

Er zijn ongeveer 40 soorten schildpadden die overwegend op het land leven. Deze komen voor in Europa, Afrika, Amerika en AziŽ. In AustraliŽ komen ze niet voor.

Ze hebben klompvoetachtige, zuilvormige poten, waarvan de tenen vergroeid zijn. Ze zijn bedekt met dikke harde schubben. Het pantser, dat meestal hooggewelfd is, kan afhankelijk van de soort stug of beweeglijk zijn. Kop en ledematen kunnen volledig in het pantser getrokken worden. Als dit gebeurt zijn alleen het uiteinde van de staart en een deel van de voorpoten zichtbaar. Ze kunnen zich deze wijze beschermen omdat schildpadden in gevaarlijke situaties niet kunnen weglopen. De Griekse landschildpad, die vooral in Zuid-Europa voorkomt, wordt bij ons dikwijls als huisdier gehouden. Zijn pantser wordt ongeveer 20 tot 30 cm lang. De rug is hooggewelfd, het buikschild plat. Beide delen zijn aan de zijkanten met elkaar vergroeid. Ribben en rompwervels zijn versmolten met het rugschild. De buitenzijde van benige pantser is voorzien van zwarte en gele hoornplaten. Aan de voorzijde en achterzijde bevinden zich twee kleine openingen waardoor de kop, de poten en de staart naar binnen kunnen worden getrokken.

De schildpad voedt zich met kleine dieren en planten. Wanneer hij als huisdier wordt gehouden eet hij ook sla, fruit en brood. Hij heeft geen tanden, maar snijdt het voedsel met zijn scherpe, gehoornde kaken.

In de paartijd graaft het vrouwtje met de achterpoten en de staart een kuil. Hierin legt ze de eieren die zo groot als een walnoot zijn. Ze zoekt een zonnig plekje uit en bedekt de eieren met aarde. Ze worden volledig aan het oog onttrokken en worden bebroed door de bodemwarmte van de aarde. Wanneer ze na enige maanden uit het ei kruipen zijn de jonge schildpadden maar een paar centimeter groot. Hun winterse rustperiode brengen de schildpadden onder een laag bladeren door in een vorstvrij gebied.

Andere landschildpadden zijn de Afrikaanse klepschildpadden die deel van hun rugpantser ter bescherming achterwaarts naar beneden klappen en de reuzenschildpadden op de Galapagos-eilanden.
 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009