header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Reuzenschildpad

 

Reptielenpagina klik hier

 

Reuzenschildpadden kunnen in 13 ondersoorten worden ingedeeld. Ze leven op de Galapagos-eilanden en op enkele andere eilanden in de oceaan (o.a. op de Seychellen). Ze kunnen meer dan 400 kilo wegen en wel 200 jaar oud worden, ouder dus dan alle andere dieren. Ze verschillen vooral van andere schildpadden wat betreft hun afmeting en de vorm van hun pantser.

Sommige reuzenschildpadden hebben bij de kop een "inham" of ronde welving in hun pantser. Daardoor zijn ze in staat om tijdens het eten hun kop loodrecht opheffen. Op eilanden, waar de vegetatie over het algemeen wat hoger zit, vormt dit een zeer belangrijk aspect bij het verkrijgen van voedsel. Reuzenschildpadden hebben geen vaste paartijd. De grotere mannetjes drukken tijdens de paring de kleinere vrouwtjes tegen de grond. Het vrouwtje graaft een kuil, waar ze de eieren in legt. Ze dekt de eieren af met zand. Wanneer de jongen uit het ei komen, moeten ze zichzelf bevrijden uit dit hol.

De grootste soort reuzenschildpadden is uitgestorven. Deze had een pantserlengte van 1,6 meter en woog meer dan 400 kilo.
 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009