header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Roodwangschildpad
Trachemys Scripta Elegans

 

Reptielenpagina klik hier

 

De roodwangschildpad komt voor van Noord Amerika tot Mexico.
Opvallende kenmerken: Alle dieren hebben op de wang vanaf het oog een rode vlek, vandaar de naam.

Geslachtsonderscheiding: De mannelijke dieren hebben extreem lange nagels aan de voorpoten, dit heeft niets te maken met het feit dat de nagels niet slijten. Dus NOOIT afknippen. Het vrouwtje is ook te herkennen aan haar grootte, zij kan zo'n tien cm langer worden dan het mannetje.

Grootte: Mannetjes meestal niet langer dan 20 cm, vrouwtjes soms langer dan 30 cm en bijna twee kilo zwaar.

Kweek: De kweek van roodwangen is vrij eenvoudig. Toch vind ik dat we hier niet uitgebreid op moeten ingaan omdat ten eerste er een verbod op staat om deze dieren te houden en ten tweede dat er al een opvang voor deze dieren is en dat we het probleem steeds groter gaan maken. Mijn advies is dan ook: Kweek bijvoorkeur niet met roodwangschildpadden!!!.

Leeftijd: De leeftijd van deze dieren is ongeveer 35 jaar en soms zelfs ouder.

Bijzonderheden: De meeste populaire schildpad ter wereld. Helaas worden er nog veel te veel verkocht door mensen die er niets of weinig van afweten. Daardoor krijgen kinderen en volwassenen deze dieren aangesmeerd en verkeerde informatie over hoe groot ze worden en zelfs hoe oud ze worden. En het belangrijkste hoe ongezond ze zijn voor de kinderen. Roodwangschildpadden veroorzaken in Amerika een enorm hoog percentage aan ziektes bij spelende kinderen, zoals diarree en buikpijn door de overvloedig aanwezige salmonella bacteriŽn. Ook worden deze dieren vaak onderschat op hun gevaarlijk bijtgedrag. Als een schildpad in nood is kan hij twee dingen doen, zijn kop intrekken of zijn belager een vinger afbijten. Vaak kiest hij voor het laatste!!!

Temperatuur: Water 25 graden,de lucht mag hiervan niet te veel van verschillen.

Voeding: Als je vanaf het begin je schildpad een rijk gevarieerd menu voorzet zal hij alles naar hartelust eten. Geef je schildpad alleen groente en fruit welke 100% vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Ze kunnen hier heel slecht tegen. Geef ook geen sla en koolsoorten. Het schildpaddenvoer wat in de winkels te koop is is alleen een tussendoortje. Ook mag je hem kipfilet of kattenbrokjes geven mits goed afgespoeld. Daarbuiten kun je hem banaan stukjes appel, tomaat of komkommer geven.

Overige verzorging: Zorg dat je je schildpad onderbrengt in een zeer ruime, goed verwarmde en tochtvrije ruimte. Ook een zeer krachtig en goed filter is noodzakelijk om het water continu te zuiveren. Toch blijft verschonen elke week een noodzaak. Ze moeten ook kunnen klimmen en onder een warmte lamp kunnen gaan zitten. Onder de lamp mag het niet warmer worden als 40 graden.

bron:http://www.reptielenopvang.nl

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009