header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Tijgerpython

 

Slangenpagina klik hier

 
Opvallend is de puntige tekening op de kop van deze slang welke in een V-vorm lijkt te lopen.

Deze dieren worden in reptielen-verkopende dierenzaken met de regelmaat van de klok te koop aangeboden als jonge dieren. Ze zijn dan ongeveer 40-60 cm lang.

Vaak vergeet men in de winkel even te vermelden dat dit zéér snel groeiende dieren zijn al binnen 2 ŕ 3 jaar uitgroeien tot zo'n 3 meter! Uiteindelijk zullen ze ergens tussen de 5 en 6 meter lang worden en een gewicht bereiken van ongeveer 80-100 kilo!

Gelukkig gaat het hier om sterke en (meestal) goedetende dieren die - buiten longproblemen - weinig gezondheidsproblemen hebben. Jonge dieren voert men 2 - 3 muizen per week, als de dieren wat groter worden kan men al snel overgaan naar ratten. Bij een lengte van 3 meter zal het dier al konijnen gaan eten. Pythons kunnen het beste separaat gevoerd worden; als 2 dieren 1 prooi willen wurgen, is er weinig tegen de vrijkomende krachten te beginnen en loopt u grote risico's als u de dieren wilt scheiden. Uiteraard kan slechts 1 van de 2 dieren winnen, en de verliezer zal op z'n minst zware verwondingen oplopen!

Huisvesting:
 

Uiteraard een zeer groot terrarium, liefst een inloopbak met een flinke oppervlakte (aanbevolen voor 2-5 dieren = 5 m2), anders een terrarium met een minimale oppervlakte van 2 m2 (voor 1 ŕ 2 dieren). Een groot waterbassin waar de slang met zijn hele lichaam in past is van groot belang; deze dieren houden bij tijd en wijle van een frisse duik!

Temperatuur 26-30°C maar het mag natuurlijk een paar graden warmer onder de warmtespot. 's Nacht mag de temperatuur zakken naar een 23°C.

De luchtvochtigheid kan het beste worden geregeld met een koudstoomapparaat waarop een hygrostaat zit. Deze apparaten zijn vaak op beurzen te koop voor ongeveer ? 50,-, een relatieve luchtvochtigheid van 65 - 80% is aan te bevelen. Jonge dieren zijn vrijwel altijd erg bijterig, maar deze dieren wennen snel aan de aanwezigheid van mensen. Vergis U NIET; reptielen zijn NOOIT tam, ze tolereren slechts uw aanwezigheid !In de reptielenwereld hebben we een benaming voor dieren die aan mensen gewend zijn; geconditioneerde dieren. Vanaf een lengte van 2 meter hebben deze dieren voldoende kracht om een volwassen mens in ernstige problemen te brengen!!! Werk daarom NOOIT alléén als u met grotere dieren bezig bent... Vooral kinderen moet (met klem) worden afgeraden om een dergelijk dier te kopen/bezitten of er mee om te gaan! Naast het veiligheidsrisico zijn er gezondheidsfactoren waar men aan moet denken! Ook voor volwassenen geldt; was je handen met een desinfecterende zeep of spray je handen in met een speciale desinfectant; reptielen zijn dragers van véle bacteriën en deze KUNNEN worden overgedragen op mensen. De meest voorkomende besmetting is Salmonella en de besmettingshaard is de cloaca (geslachtsopening) of ontlasting/urine.

Omdat over de gehele wereld Tijgerpythons gebruikt worden om publiek te vermaken (circussen en andere acts) is de Tijgerpython één van de meest bekende wurgslangen ter wereld. Ongelukken tijdens optredens zijn beperkt tot een paar flinke beetwonden en grote schrik van het aanwezige publiek. Er zijn óók wel wurgpogingen geweest, maar deze konden door aanwezigen worden voorkomen. Veruit de meeste optredens gaan vlekkeloos. Als u zich afvraagt of dit soort voorstellingen heden-ten-dage nog moeten worden toegestaan, kan ik mij dat zéker indenken. Toch is het mij opgevallen dat dieren die in deze acts betrokken zijn, vaak een blakende gezondheid hebben, veelal zorgen voor goede nakweek en in de meeste gevallen uitstekend verzorgd worden ...

Slangen met pootjes...???

Ja, u leest het goed, pythons behoren tot de oudste soorten slangen (samen met boa's en anaconda's) en hebben daarom nog restanten van weg-geëvolueerde achterpoten. Deze bevinden zich naast de cloaca (geslachtsopening) en zijn zichtbaar als een soort nageltjes. Als u de röntgenfoto van een python bekijkt, ziet u dat er in het lichaam nog enkele pootsegmenten aanwezig zijn. De ¨pootjes¨ hebben uiteraard geen functie meer bij de voortbeweging, maar worden (door het mannetje) gebruikt bij de paring om het vrouwtjes te stimuleren ...

Pythons hebben NOG een eigenschap die slechts weinig slangen hebben; broedzorg. Als het vrouwtje de eieren heeft gelegd zal zij door middel van spiercontractie's de eieren een aantal graden hoger kunnen verwarmen door om de eieren heen te kronkelen. Als de eieren uitkomen, bemoeid moeder zich NIET meer met haar jongen. De meeste slangen leggen de eieren ergens op een beschutte plek of dekken de eieren af en gaan vervolgens hun eigen weg, zonder zich om de eieren te bekommeren ...

bron:http://www.reptielenopvang.nl

 

Slangenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009