header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Varanen

 

Reptielenpagina klik hier

 

Varanen (via Fr. varan v. Arab. waran = varaan) of Waranen, de familie Varanidae van de Hagedisachtigen, voorkomend in Afrika, tropisch AziŽ en het Australische gebied. Er zijn 31 soorten.

Anatomie en leefwijze
Varanen zijn o.a. gekenmerkt door een tamelijk spitse kop en lange nek, een in verhouding tot deze beide dikke romp, gespierde en van scherpe klauwen voorziene poten en een ook zwaar gespierde staart, waarmee de grotere soorten gevaarlijke slagen kunnen uitdelen. De familie heeft ook kenmerken die aan slangen doen denken, als de intensief gebruikte, lange, gespleten tong, het sissen bij agressie, het onvermogen de staart te doen afbreken en het bezit van beweeglijke vierkantsbeenderen, waardoor grote prooi zonder kauwen doorgeslikt kan worden. Levende dieren, maar ook kadavers en eieren worden gegeten.

Soorten

De nijlvaraan (Varanus niloticus) en de eveneens 1, 5Ė2 m lange Achter-Indische en Indonesische V. salvator hebben een voor reptielen uitzonderlijk veelvormig gedrag: ze klimmen, rennen, graven, zwemmen en duiken uitstekend en eten Ďallesí, ůůk kippen, wat ťťn reden is die ze tot sterk vervolgde dieren maakt; de andere reden is hun zeer bruikbare huid. De nijlvaraan en de Australische V. varius (tot 2 m) gebruiken vaak een termietennest om hun eieren in in te graven. Van de achttien in AustraliŽ voorkomende soorten blijven er zeven onder de 50 cm, de kleinste is slechts 20 cm. Tot deze familie behoort ook de grootste recente hagedis, de ruim 3 m lang wordende komodovaraan (V. komodoensis), die slechts voorkomt op enkele kleine eilanden bij Flores, o.a. Komodo, en waarvan de wetenschappelijke wereld eerst in 1912 hoorde toen de toenmalige directeur van 's lands Plantentuin te Buitenzorg (nu Bogor) erin slaagde samen met de bevolking vier komodovaranen te vangen en levend naar Buitenzorg te transporteren. De grootste nu levende hagedissen behoren tot de familie van de varanen. De ongeveer 30 soorten leven in Afrika, AustraliŽ, IndonesiŽ en Zuid-AziŽ. Ondanks verschillen in afmeting, ze kunnen tussen 20 cm en 3 m lang worden, hebben alle varanen een langgerekt lichaam en een lange hals en staart. De poten zijn goed ontwikkeld, hierdoor kunnen varanen snel lopen kunnen ze uitstekend klimmen. Ook in het water kunnen ze zich prima redden. De tong van de varanen is aan de voorzijde gevorkt en kan ver naar buiten gestoken worden. De bek kan wijd geopend worden. Beide eigenschappen wijzen op een nauwe verwantschap met de slangen. De komodovaraan wordt beschouwd als de grootste hagedis ter wereld. Hij wordt 3 meter lang en heeft een zwaargebouwd lichaam met een lange, dikke staart. De sterke ledematen hebben klauwachtige nagels. Ondanks zijn gewicht van ongeveer 100 kilo is het een goede klimmer en zwemmer. Met zijn grote spitse tanden en zijn zeer rekbare keelgat en slokdarm is hij in staat dieren zoals wilde zwijnen en herten te verslinden. De komodovaraan-vrouwtjes leggen maximaal 15 eieren. Ze begraven de eieren in de grond.
 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009