header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Vierteenschildpad
Testudo horsfieldii
 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Bij de liefhebbers zijn de Griekse Landschildpad en de Moorse Landschildpad iets populairder, maar er is zeker een familie-band met déze schildpad!

Deze dieren kunnen zomers héél goed buiten gehouden worden, MITS men rekening houdt met hun graaf- en klimgewoonten. Als bodembedekking zijn grove (stuifvrije) beukensnippers en grof zand prima! De dagtemperaturen moeten wél aangenaam zijn en het mag absoluut niet tochten; deze dieren zijn hier héél gevoelig voor!
Een eventuele eierlegbak moet voldoende diep zijn (minimum 80 cm) en liefst verwarmd. Bij het houden van meerdere dieren, is het aan te bevelen om schuilplaatsen te creëren, zodat dieren zich kunnen afzonderen van hun soortgenoten. De nachttemperatuur mag gerust zakken tot zo'n 15   16 C.

Voor gezonde volwassen exemplaren is een winterslaap aan te raden, bij temperaturen van boven het vriespunt tot zo'n 10C. Alvorens de dieren de drie maanden durende winterslaap te laten ondergaan, is het aan te bevelen om de temperatuur langzaam aan te verminderen, minder te voeren en te zorgen dat de maaginhoud volledig verteerd is en met behulp van een lauwwaterbadje de ontlasting te bevorderen kort vóór ze volledig in winterslaap gaan. Na de winterslaap rustig beginnen met de temperatuur op te laten lopen, en voedsel aanvullen met supplementen. Niet te snel de dieren naar buiten doen; éérst volledig laten wennen in een binnenruimte!

Gezien het feit dat deze dieren vaak érg kieskeurig zijn met hun voedsel, is het aan te bevelen om een strak voedingsschema aan te houden. In de zomerperiode hebben ze vaak voorkeur voor zoete, rode vruchten en zijn geneigd om ander voedsel te weigeren. Wees standvastig, zodat de dieren krijgen wat ze nodig hebben, anders zal een winterslaap tot vervetting van de lever leiden en de dood tot gevolg hebben. Zorg voor voldoende gevariëerd voedsel in de juiste samenstelling, waarbij het percentage fruit beter niet boven zo'n 5-10% ligt!

Herkomstgebied: Zuid-Europa, landen rond de Middellandse Zee

Klimaat: subtropisch 28 - 35 C
 

 

Reptielenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

© copyright WorldwideBase 2005-2009