header_reptielen


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Welke slang

 

Slangenpagina klik hier

 

Chondropython, AruSlangen zijn interessante dieren, die bij veel mensen een beetje huivering opwekken maar ook respect. Zoals je weet kun je slangen thuis houden, nu is het best belangrijk om te weten dat er nakweek en wildvang bestaat. Het grootste verschil hiertussen is dat wildvang (het woord zegt het al) uit het wild wordt gehaald voor de groeiende vraag naar slangen. Nakweek betekent dat deze dieren geboren zijn in gevangenschap, dus in een terrarrium, vaak zijn ook de ouders van deze dieren geboren in gevangenschap. Tegenwoordig kom je ook de term farm-breed tegen, dit zijn dieren die vaak in het land van herkomst gekweekt worden, dus een beetje nakweek maar niet echt.
Ikzelf, en met mij vele andere slangenhouders, geef de voorkeur aan nakweek.

De redenen die daar voor kan geven zijn:

 • Je hoeft geen dieren uit het wild te halen, het land van herkomst behoudt zo zijn dieren.
   
 • Nakweek dieren zijn vaak makkelijker in de omgang dan wildvang, wildvang heeft in gevangenschap vaak problemen met eten, activiteit, ziekten, stress en noem maar op. De verzorging van wildvang geeft dus vaker problemen dan nakweek.
   
 • Nakweek dieren zijn meestal goedkoper dan wildvang.

LampropeltisWat je ook moet weten voor je tot aanschaf over gaat is dat slangen dieren zijn die meestal ergens verscholen liggen, het geen actieve dieren zijn, die vaak gaan vervelen, sommige soorten erg oud kunnen worden. Denk even goed na of je wel of geen slangen wil gaan houden. Het zijn geen dieren die je zomaar weer weg kunt doen als je ze niet leuk meer vindt. Natuurlijk zijn er vele slangenopvangcentra ed, maar vaak puilt hun beschikbare ruimte uit. Ga ook even na of je er tijd en geld aan wil besteden. Veel dieren kwijnen weg als ze geen goede verzorging krijgen, door tijd/geld gebrek. Ik denk dat ik nu wel genoeg gezeurt heb over hoe goed je wel niet moet nadenken over het slangenhouden. Ik ga ervan uit dat je dat al hebt gedaan.

Je wilt dus slangen gaan houden, thuis, in een terrarium.

Albino Python regiusJe hebt alles al uitgemeten en je weet een perfect plekje waar je terrarium kan komen te staan. En, het allerbelangrijkste, je medebewoners vinden het ook leuk.

Maarre, welke slang wil je nu gaan houden?

Waar kun je rekening mee houden als je een slang wilt gaan houden?

 • De grootte van de slang ; een grote slang heeft een groter terrarium nodig en natuurlijk grotere prooien.
 • Activiteit van de slang ; hou er rekening mee dat sommige slangen nachtactief zijn, overdag liggen ze liever in hun schuilplaats.
 • De prijs van de slang ; sommige slangen zijn heel duur, heb je dat ervoor over?
 • De verzorging ; sommige slangen hebben een speciale verzorging nodig, het kan een dagtaak worden!
 • Het gedrag van een slang ; sommige slangen zijn agressiever dan andere slangen.
 • Het uiterlijk ; welke slang vindt jij mooi?

Zo zie je maar, ga eerst eens kijken wat je wil en dan kopen. Over beginnersslangen praat ik niet, want dat vind ik onzin. Waarom zou iemand geen boa kunnen houden? Als je er tijd insteekt is dit een goede beginnerslang, hij wordt alleen erg groot.

Waar koop je een slang?

De dierenwinkel, op een beurs of bij een particulier?
De dierenwinkel heeft soms terraria met slangen, let erop dat de terraria niet vies, overbevolkt of te klein zijn.
De ene winkelier weet veel over slangen, zodat hij je de juiste informatie kan geven over dat ene dier. De andere winkelier weet absoluut niets over slangen en probeert op een hele foute manier zoveel mogelijk dieren te verkopen en zo veel geld te verdienen. Op een beurs kun je vaak veel verschillende slangen kopen, de eigenaar weet veel over zijn dier en kan je vaak goede informatie geven, natuurlijk kan deze meneer of mevrouw ook alleen op geld belust zijn.

Bij een particulier kun je vaak komen kijken, je ziet het dier eten, je kan hem goed controleren en je ziet het terrarium waar hij in leeft.
Let erop, dat in iedere handel oplichters te vinden zijn, bovenstaande is geen garantie voor een goede aankoop!!!!!

 

Slangenpagina klik hier

 

Nieuwe pagina 1uw eigen startpagina

copyright WorldwideBase 2005-2009