header_science

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Abu Simbel

 

Egypte FORUM De Egypte pagina ...klik hier

 

Abu Simbel In het hart van NubiŽ, 260 km ten zuiden van Aswan, liggen de meest indrukwekkende monumenten van het oude Egypte; de rotstempels van Abu Simbel. De twee tempels werden gebouwd tussen 1290 en 1224 voor Christus, tijdens de regeringsperiode van Egyptes machtigste farao Ramses II. Een bezoek aan Abu Simbel is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Egypte, zelfs wanneer je al ernstige verschijnselen van tempelmoeheid begint te vertonen na een bezoek aan steden als Aswan en Luxor.

De geschiedenis

In de 66 jaar dat Ramses II regeerde heeft hij naast zijn bouwijver in Thebe zeven tempels in NubiŽ gebouwd, waarvan twee in Abu Simbel. Abu Simbel is gewijd aan de triade van Amon-Re, Re-Harakty en Ptah (God van de duisternis). Dieper liggende motieven voor de bouw van het complex midden in de Nubische woestijn waren Ramses II's zelfverering en het tonen van macht aan de NubiŽrs. Waarschijnlijk lag ook de liefde voor Nefertari ten grondslag aan de bouw.

De herontdekking

De Zwitser J.L.Burckhardt heeft de tempel op 22 mei 1813 'herontdekt'. Toevallig zag hij vier halve steenfiguren boven het zand uitsteken. De Italiaan Battista Belzani maakte een paar jaar later de ingang van de tempel vrij.

De redding

De beslissing van President Nasser om de grote dam bij Aswan aan te leggen hield in dat Abu Simbel en een groot aantal andere antieke tempels en heiligdommen in het Nassermeer zouden verdwijnen. Om dit te voorkomen liet Unesco de twee tempels tussen 1964 en 1968 naar een hoger gelegen plaats verhuizen. Bij deze gigantische operatie werd de tempel in 17.000 stukken gezaagd, en op de huidige plek, 65 meter hoger dan de oude lokatie, weer opgebouwd. Om de indruk van een rotstempel te wekken werd aan de achterzijde van de tempel een betonnen koepel gebouwd. Het behoud van de rotstempels van Abu Simbel staat te boek als de grootste reddingsaktie van Unesco. Van de zeven rotstempels van Ramses II zijn er vier helemaal of gedeeltelijk gered voordat het Nassermeer volstroomde.

De Grote tempel van Ramses II

Met veel machtsvertoon staan de 20 meter hoge beelden voor de rotspylonen van de Grote Tempel. Deze beelden werden ter plekke vervaardigd, en net zoals de tempel uit de rotsen gehakt. Duidelijk is te zien dat de tempel ter meerdere glorie van Ramses diende, die hier als gelijke van de goden werd geŽerd.

 

Na de ingang volgt het grote voorhof met acht Osiriszuilen. Op de wanden zie je Ramses II ten strijde trekken tegen de NubiŽrs en de Aziaten. Op het voorhof komen verschillende zijvertrekken uit. In deze ruimtes werden tempelschatten en relikwieŽn bewaard. Na het voorhof volgt de kleine zuilenzaal, waar vier met reliŽfs bewerkte zuilen staan. Het allerheiligste ligt in het verlengde van de zuilenzaal en is voorzien van hiŽrogliefen van offerscenes. Tegen de achterste muur zitten vier beelden. Van links naar rechts zijn dit Ptah, Amon-Re, Ramses II en Re-Harakhty.

Licht in de tempel

De tempel is zo georienteerd dat tweemaal per jaar, op 22 februari en 22 oktober, de eerste stralen van de ochtendzon recht in het 64 m diep gelegen heiligdom binnendringen. De stralen gaan reiken door de lengte van de tempel tot aan het allerheiligste, en verlichten de beelden van de goden tegen de achtermuur. Alleen Ptah, de God van de duisternis, wordt niet beschenen.

De kleine tempel van Hathor

Rechts van de Grote tempel staat de kleinere tempel van Hathor. Ramses II liet deze tempel bouwen voor zijn vrouw Nefertari. De faÁade bestaat uit zes staande beelden, vier van Ramses II en twee van Nefertari. Zij wordt hier even groot afgebeeld als haar echtgenoot, wat zeer uitzonderlijk is. De kolossen worden geflankeerd door de prinsen en prinsessen. Na de ingang betreed je de zuilenhal. De zes zuilen dragen het hoofd van Hathor in de gedaante van een koe. De wanden tonen reliŽfs van de kroning van Nefertari door Hathor en Isis.

 

 

De Egypte pagina ...klik hier

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009