header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Afghanistan

 

Terug naar overzicht AziŽ >>

 

 

Afghanistan, officieel: Islami Dawlat (Pasjtoe) of Dowlat-e Eslami-ye Afqanestan (Perzisch of Dari) Afghanistan (= Islamitische Staat Afghanistan), republiek in Zuidwest-AziŽ, 652!221 km2, met (officiŽle schatting 1988) 21,5 miljoen inw. (ca. 33 inw. per km2); hoofdstad: Kaboel. Afghanistan grenst aan Iran, Toerkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, de Volksrepubliek China en Pakistan. De nationale munt is de afghani, die onderverdeeld is in 100 puls. Nationale feestdag is 17 juli, dag van de grondlegging van de republiek (1973).
Door de aanhoudende oorlogen is het land erg verdeeld, en is een groot deel van de bevolking aangewezen op buitenlandse hulporganisaties om te overleven.

Bevolking
Bevolkingsgroepen: Pathanen 44%, Tadzjieken 25%, Hazara 10%, Oezbeken 8%, [[Aimak], Nuristani, Baloetsji, Turkmenen, Kirgizen
Talen: Dari (Afghaans Perzisch) 50%, Pasjtoe (ook Pashto, Pashtu) 40% (officiŽle talen), Beloetsji, Oezbeeks 5%, Turkmeens,verscheidene Nuristaanse talen.
Religie: Soennisme 84%, Shiisme 15%, Ishmaelieten

Bestuur
Een nieuwe grondwet voor Afghanistan is nog in voorbereiding. Een overgangskabinet is momenteel aan de macht,parlementsverkiezingen zijn gepland voor de zomer van 2004. Regeringsleider en voorlopig staatshoofd is Hamid Karzai (foto)
(sinds december 2001).

Economie
Afghanistan is een uitzonderlijk arm land, het merendeel van de economische activiteit is akkerbouw en veeteelt. Er wordt ook lapis lazuli gevonden. Van deze intens blauwe halfedelsteen is het land de leverancier van de hoogste kwaliteit steen. Het BNP per hoofd is slechts ca. 150-180$ per jaar (IWF-schatting voor 2000).
Een van de weinige gebieden waar de Afghaanse economie wel succesvol is, is de (illegale) productie en export van opium. Met naar schatting 3400 ton (2002) is Afghanistan 's werelds grootste opiumproducent. In 1999 was de productie nog 5000 ton, maar onder de Taliban werd de productie verboden, en zakte ineen tot minder dan 200 ton. Een actie van de regering-Karzai om de opiumproductie te stoppen, mislukte, doordat de compensatie voor de boeren onvoldoende was, en door sterk verzet van de met de opiumhandel vervlochten warlords.
In het kader van de wederopbouw na de oorlog, werd Afghanistan een groot bedrag aan hulpgelden toegezegd; het daadwerkelijk geschonken bedrag blijft daarbij echter achter. Bovendien is de hulp voornamelijk nodig geweest voor humanitaire noodhulp, en investeringen in infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs, zowel als ondersteuning van de noodlijdende Afghaanse staatskas, hebben daardoor onvoldoende plaatsgevonden.
De lokale munteenheid is de afghani (Af), koers: 1Af= 0,0002 Ä (medio 2003)

Landbouwproducten: graan, vruchten, noten, groente, katoen, papaver, schapen
Grondstoffen: lapis lazuli, aardgas, zout, steenkool, koper, aardolie, ijzererts
Export: $150 miljoen (1999/2000)
Exportproducten: vruchten en noten, tapijten, wol, katoen, huiden
Exportpartners: Pakistan (32%), West-Europa (23%), India (8%), Verenigde Staten
Invoer: $600 miljoen
Importproducten: levensmiddelen, aardolieproducten, consumptiegoederen
Importpartners: Pakistan (19%), Japan (16%), West-Europa (8%), Singapore

Geografie
Oppervlakte: 652.225 km2.
Afghanistan is verdeeld in 31 provincies.
hoofdstad: Kabul (2.734.000 inwoners - 2001)
belangrijke steden: Kandahar? (225.500 inwoners - 1988), Herat (177.300 - 1988), Mazar-e Sharif (130.600), Jalalabad (58.800 - 1982), Konduz (57.100), Baghlan (41.200), Meymanch (40.200)

Geschiedenis
Tot 1973 was Afghanistan een koninkrijk onder Zahir Shah (foto). Het centraal gezag was echter vij zwak en de macht van de lokale stamhoofden groot. De koning werd door de plaatselijke, erg kleine Communistische partij gewipt, maar de nieuwe regering kon zich nauwelijks handhaven. Er werd daarom (in 1978) een beroep gedaan op de Sovjetunie, de eertijds machtige buurman. Dit was het begin van een lange en verschrikkelijke oorlog, die wel het Russische Vietnam genoemd wordt. Uiteindelijk moest de Sovjetunie bakzeil halen en deze nederlaag was in niet geringe mate verantwoordelijk voor de omwenteling in het Oostblok eind jaren tachtig.
De terugtrekking van de Sovjets betekende niet het aanbreken van de vrede, omdat er nu helemaal geen centraal gezag meer was. De stamhoofden begonnen nu elkaar te bestrijden en omdat voornamelijk door Amerikaanse (CIA) hulp het land vol met allerlei wapens was, konden ze dat ook. De groep die vanuit Kandahar uiteindelijk de macht in de hoofdstad en de andere belangrijkste steden overnam was de Taliban, een streng-Islamitische groepering.
Op 7 oktober, 2001 zijn de Verenigde Staten van Amerika gestart met de aanval op Afghanistan als reactie op de terroristische aanslagen van 11 september 2001. Al-Qaida-leider Osama bin Laden, die verantwoordelijk werd en wordt gehouden voor de aanslagen, bevond zich in Afghanistan onder de protectie van de Taliban, en deze weigerden hem uit te leveren, eerst ontkennende te weten of bin-Laden in Afghanistan was, daarna aangevende dat er geen bewijs voor zijn betrokkenheid was.

Huidige situatie
Na de Amerikaanse aanvallen, die de opmars steunde van de Noordelijke Alliantie, een alliantie van gewapende tegenstanders van de Taliban, werd een nieuw regime ingesteld onder leiding van president Karzai. Sinds eind 2001 is er een veiligheidsmacht in Afghanistan aanwezig, de ISAF. Tot 11 augustus 2003 was de leiding in handen van Nederland en Duitsland, daarna nam, tegen de zin van Afghanistan zelf, de NAVO die taak over.
Aanhangers van het voormalige Taliban-regime blijven strijden met aanslagen en terreurdaden tegen de aanwezigheid van 'ongelovigen' in Afghanistan, en ook tegen het bewind van Hamid Karzai, die zij als een marionettenstaat zien. Ze opereren vanuit het Pakistaanse grensgebied. Diverse ISAF-soldaten zijn omgekomen, en zelfs medewerkers van het Rode Kruis en de VN.
Een ander probleem voor de regering-Karzai is dat de regionale bestuurders zich (opnieuw) als onafhankelijke warlords opstellen, en zich weinig van het centrale gezag gelegen laten liggen. De gouverneurs verrijken zich, strijden met elkaar en onderdrukken de bevolking, terwijl de centrale regering vrijwel bankroet is. De Afghanen zouden het mandaat van de ISAF naar de provincies willen uitbreiden, maar de westelijke coalitie weigert dit voorlopig op financiŽle en logistische gronden.
Een ander probleem zijn de
vluchtelingen. De terugkeer van vluchtelingen naar Afghanistan is de grootste zulke actie in dertig jaar. In 2002 keerden 2.3 miljoen vluchtelingen terug naar huis (waarvan 1.8 miljoen uit het buitenland), voor 2003 worden 2.5 miljoen terugkerende vluchtelingen verwacht. Door deze vluchtelingenstroom worden de problemen op het gebied van schaarste aan voedsel en drinkwater extra versterkt. De foto links van een Afghaanse vluchtelinge werd wereldwijd verspreid als symbool voor de wanhopige toestand van de bevolking in Afghanistan.

Diversen
landnummer (telefoon): +93
kentekennummer voertuigen: AFG
internet topdomein: .af
Het domein .af was in oktober 1997 aangevraagd door de Afghaanse vluchteling Abdul Razeeq, maar werd aanvankelijke niet gebruik genomen. Onder het Taliban bewind was het internet namelijk verboden.

Telefoongids Afghanistan
Postcodes Afghanistan
 

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009