header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Afrika continent

 
   


Afrika, werelddeel (continent) ten zuiden van Europa, deels op het noordelijk, deels op het zuidelijk halfrond gelegen, 30,3 miljoen km2, 648 miljoen inwoners. Tot Afrika behoren slechts enkele eilanden, waarvan Madagaskar het grootst is.
De inheemse talen kunnen worden ingedeeld in de hoofdgroepen van de Hamitisch-Semitische (Afro-Aziatische), Niger-Kordofanische, Nilo-Saharische en Khoisantalen. De belangrijkste drie soorten van religies zijn inheemse stamreligies, islam en christendom.

Landschap en klimaat
raindanceAfrika bestaat vnl. uit een grote hoogvlakte, met berggebieden alleen in het noorden (Atlasgebergte ) en in het zuiden (Drakensberge). In het oosten een in noord–zuidrichting verlopend, 6000 km lang breukgebied. Ten zuiden van het Atlasgebergte strekt zich over de gehele breedte de Saharawoestijn uit; ten zuiden hiervan liggen het Sahel- en Soedangebied. In Oost-Afrika, tussen de Rode Zee en de rivier de Zambezi, ligt een breukzone, een vulkanisch gebied waarin het hoogste punt van het continent voorkomt (Kilimanjaro, tot bijna 6000 meter). Hier komen ook Afrika's grootste meren voor: Victoriameer, Tanganyikameer, Malawimeer en Tsjaadmeer. De grote rivieren ontspringen alle in de gebergten en stromen naar de kust, waar ze watervallen en stroomversnellingen vormen op de rand van het plateau. De grootste rivieren zijn Nijl (met Kagera), Congo, Niger, Zambezi en Oranjerivier. Ongeveer een derde van het continent (Sahara, Midden-Soedan, Kalahari) is afvoerloos.
Afrika behoort vrijwel geheel tot de tropen, met uitzondering van het uiterste noorden en zuiden, waar een subtropisch klimaat heerst. In de hogere streken komen lagere temperaturen voor. Met een gemiddelde jaartemperatuur van meer dan 28 °C in het grootste deel van het continent is Afrika het meest tropische werelddeel. De meeste neerslag komt voor in het gebied rond de evenaar en aan de kust van Guinea; in grote gebieden geven de droge passaatwinden slechts regen bij stijging tegen de gebergten. De woestijngebieden (Sahara, Kalahari) zijn vrijwel regenloos. Het gebied ten zuiden van de Sahara (de zgn. Sahellanden) heeft reeds enkele jaren te kampen met extreme droogte en overbeweiding waardoor de Saharawoestijn zich naar het zuiden uitbreidt.

Plantengroei en dierenwereld
gorillaTropisch Afrika heeft regenwoud (vnl. in het westen) en savannen (grassenbegroeiing met verspreide bomen en doornstruiken), in droge gebieden overgaand in boomloze steppen en woestijngebieden.
In de regenwouden leven o.m. apen (meerkatten, laaglandgorilla, chimpansee), dwergantilopen, okapi, dwergnijlpaard, Congopauw, papegaaien en neushoornvogels. In de savannen vindt men o.m. zebra's, antilopen, giraffen, struisvogels, leeuwen en jachtluipaarden, in wat bosrijker delen olifanten, buffels, neushoorns, hyena's en aasgieren. In de woestijnen komen hier en daar gazellen voor, alsmede bijv. woestijnvos, woestijnspringmuizen, springbokantilope, klipdassen en tenreks.

Bevolking
Africa for KidsTot de oudste volken van Afrika behoren de pygmeeėn, die thans nog slechts in het oerwoudgebied van Centraal-Afrika voorkomen, en de Khoisanvolken (vnl. Bosjesmannen en Hottentotten) in zuidelijk Afrika. Het merendeel van de bevolking bestaat uit negride volken (Bantoe- en Soedannegers) die in Midden- en Zuid-Afrika wonen. De in oorsprong uit Voor-Aziė afkomstige Hamieten, die zich over Noord-, West- en Noordoost-Afrika hebben verbreid, zijn sterk gemengd met negride volken. De ethiopiden, een Oosthamitische groep volken op het Ethiopisch plateau, vormen een overgangsgroep naar de niet-negride volken, zoals de Arabieren en de Europeanen, die zich in de loop van de koloniale geschiedenis hebben gevestigd in Zuid- en in Noord-Afrika. Vnl. in de havensteden en kustgebieden van Zuid- en Oost-Afrika hebben zich Aziatische volken gevestigd.

 

Zie ook onze Paradijzen in Afrika >>

 

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009