header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Alcohol en roken

 
   
Wanneer loop je het risico dat je alcoholist wordt ?
Meestal merkt de omgeving van de (bijna) alcoholist het eerder op dan de drinker himself. Stevig drinken kan overgaan in alcoholisme wanneer drank steeds vaker gebruikt wordt om het effect : om van stemming te veranderen, te kalmeren, te slapen of om zich moed in te drinken. Om dat effect te bereiken heeft iemand steeds meer drank nodig. De stevige drinker kan vaak al niet meer zonder drank. Dat blijkt dan wanneer iemand probeert een tijdje minder te drinken. Er treden lichte onthoudingsverschijnselen op zoals angst, onrust, slecht slapen of overmatig transpireren. Overmatig alcoholgebruik kan ook sociale problemen met zich meebrengen : ruzies met de partner, spanningen thuis en op het werk, steeds minder contacten met vrienden en kennissen, enz.

Is drinken echt zo schadelijk voor de lever ?
Al na vrij korte tijd (ruim twee weken vrij snel achter elkaar vijf of meer glazen per dag) treed leververvetting op. De lever komt niet meer toe aan zijn eigenlijke taak, het afbreken van vet. Deze schade is nog herstelbaar. Zodra er met het alcoholgebruik wordt gestopt, houdt de vervetting op. Wanneer er echter ook sprake is van verharding van de lever (levercirrose) is dit nauwelijks meer te herstellen. Levercirrose is het gevolg van jarenlang drankmisbruik. Ook de hersencellen kunnen door fors alcoholgebruik beschadigd worden. En van de symptomen is geheugenverlies.

Is het gebruik van alcohol goed of slecht voor hart en bloedvaten ?
Een rechtstreeks verband tussen alcoholgebruik en het optreden van hart- en vaatziekten is niet aangetoond. Wel kunnen stevige drinkers door het gebruik van alcohol extra risicofactoren hebben die de kas op hart- en vaatziekten vergroten. Zo kan een verhoogde bloeddruk een gevolg zijn van alcohol en kan alcohol een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Stevig drinken gaat in de praktijk ook vaak samen met stevig roken en roken is een heel belangrijke risicofactor !

Ik rook bijna een pakje sigaretten per dag. Zouden nicotinepleisters kunnen helpen om te stoppen met
roken ?
Nicotinepleisters (een vorm van nicotine vervangingstherapie) kunnen inderdaad helpen bij het stoppen met roken. Bovendien zijn het veilige hulpmiddelen, behalve enige mogelijke irritatie van de huid. Nicotinepleisters zijn er in verschillende maten en sterkte. Je kunt geleidelijk overstappen op een kleinere pleister, die minder nicotine afgeeft.

Is het nog wel de moeite om te stoppen met roken als je al jarenlang gerookt hebt ?
Sommige rokers gaan rustig door onder dat motto. Maar vanaf de eerste dag dat iemand niet meer rookt zijn er reeds voordelen van de gezondheid. Het bloed zal meer zuurstof kunnen opnemen wanneer er geen koolmonoxide meer aanwezig is, zodat zowel het hart als de andere organen meer zuurstof krijgen aangevoerd. Na verloop van tijd zal het lichaam terugkeren naar de normale situatie. Na enkele jaren - volgens bepaalde schattingen ongeveer vijf jaar - zal de kans van een ex-roker op een hartinfarct gelijk zijn met de kans hierop van een niet-roker.

Welke ontwenningsverschijnselen kan je verwachten na het stoppen met roken ?
Prikkelbaarheid, gespannenheid, concentratieproblemen, rusteloosheid zijn symptomen die bij het stoppen met roken kunnen horen. Ook hoofdpijn, duizeligheid, trillingen kunnen voorkomen, evenals problemen met de stoelgang en slaapstoornissen. Deze verschijnselen kunnen vervelend zijn, maar ze zijn in ieder geval van tijdelijke aard. Merkwaardig genoeg kunnen in de eerste periode na het stoppen ook hoestbuien optreden.

Welke maatregelen kun je nemen in de stopperiode ?
Kies in de eerste plaats de stopdag goed uit. Het weekend of de vakantie is een goede periode. Ruim alles op wat je aan roken herinnert : sigaretten, asbakken, vuur en dergelijke. Verander vanaf de eerste week ook je eet- en drinkgewoonten. Drink veel water, liefst zes tot acht glazen per dag. Begin al na het opstaan met het eerste glas water. Bij het drinken van koffie en alcohol wordt vaak gerookt, dus probeer minder koffie en alcohol te drinken. Wanneer je iets in de mond wil hebben, neem dan een stuk fruit en zorg ervoor dat je altijd wel ergens een balpen of zo in de buurt hebt wanneer je iets tussen de vingers wil hebben. Zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning. Ga bijvoorbeeld wandelen of zwemmen. Als je de eerste week bent doorgekomen zit het ergste erop.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009