header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

AziŽ continent

 
   

AziŽ, het grootste continent ter wereld, ongeveer 44 miljoen km2, met 3,3 miljard inwoners.  Met Europa vormt het het vastelandcomplex EuraziŽ. De grens tussen Europa en AziŽ loopt van noord naar zuid door het Oeralgebergte, vervolgens langs de grens van Kazachstan tot de Kaspische Zee en aan de westkust daarvan langs de noordgrens van Azerbajdzjan en GeorgiŽ naar de Zwarte Zee.

Landschap en klimaat
Globaal gesproken vormt in AziŽ een groot oostĖwest verlopend bergland de scheiding tussen een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het zuiden in hoofdzaak wordt gevormd door een aantal grote schiereilanden (ArabiŽ, Voor-IndiŽ, Achter-IndiŽ). De gebergtezone is zeer breed (in Centraal-AziŽ tot 3200 km). Ten noorden ervan ligt het grote gebied van laagvlakten, tafel- en bekkenlandschappen, dat geheel SiberiŽ, China en MongoliŽ omvat. Men vindt in AziŽ zowel de hoogste bergtop van de aarde (Mount Everest, 8848 m) als de diepste depressie (spiegel van de Dode Zee, -394 m), terwijl de bodem van het Bajkalmeer (1287 m onder de zeespiegel) de diepste continentale inzinking vormt. (Foto : de Chinese muur - ťťn van de zeven wereldwonderen)
Het afwateringsgebied naar de Atlantische Oceaan omvat ca. 11, 3 miljoen km2 (Ob, Jenisej, Lena), dat naar de Grote Oceaan 9, 4 miljoen km2 (Amoer, Huang He en Yangzi Jiang) en dat naar de Indische Oceaan 7, 4 miljoen km2 (Mekong, Salween, Irrawaddy, Menam, Ganges/Brahmaputra, Indus, Eufraat en Tigris). Een gebied van 12, 7 miljoen km2 watert niet af naar zee, maar naar de grote binnenmeren en de talrijke zoutmeren of zoutmoerassen.
Door de grote uitgestrektheid en hoogteverschillen vertoont AziŽ vrijwel alle klimaten die op aarde voorkomen. De continentale klimaten overheersen; Japan, grote delen van China, het Indische schiereiland en enkele hooggelegen delen van IndonesiŽ hebben een gematigd regenklimaat, terwijl op het Indische subcontinent, in Achter-IndiŽ en IndonesiŽ tropische regenklimaten voorkomen.
De krachtigste winden in AziŽ waaien tijdens tropische cyclonen . Deze komen het meest voor in het gebied van de Filippijnen, aan de kusten van China en Japan, waar zij taifoens worden genoemd, in de Golf van Bengalen en in de Arabische Zee.

Plantengroei en dierenwereld
Het uiterste noorden van AziŽ heeft een arctische vegetatie met toendra's, bewoond door o.a. sneeuwhoen, sneeuwhaas, lemming, rendier, en is broedgebied voor vele vogels. Ten zuiden van de boomgrens beginnen de Siberische naaldwouden (tajga), bewoond door o.m. wolf, vos, lynx, bruine beer, marterachtigen, herten en vele standvogels, en steppen. In Klein-AziŽ, SyriŽ, Iran, het Arabisch schiereiland, Afghanistan, Baluchistan, Turkestan, Tibet en MongoliŽ draagt de vegetatie een woestijn- en steppekarakter. China en Japan vormen het Oost-Aziatische gebied van de altijdgroene gewassen. In het zuiden gaan de subtropische regenwouden geleidelijk over in de tropische (Voor-IndiŽ, Achter-IndiŽ, IndonesiŽ, Filippijnen). In tropisch AziŽ is ook de mangrove een oorspronkelijke formatie. Sri Lanka heeft vele endemische soorten.
Diergeografisch hoort AziŽ tot Arctogaea: het noordelijk deel tot Palaearctis, de Arabische landen tot Aethiopis en het deel ten zuiden van de Himalaja vormt, met de Aziatische eilanden, Orientalis. In steppengordels en woestijnen huizen kolonievormende, gravende knaagdieren, antilopen, paardachtigen, voorts nog kamelen en in het zuiden tijgers, jakhalzen en steppevossen. In de berglanden horen thuis kraagberen, sneeuwpanters, kleine panda's, jakken, schapen en vale gieren. In het tropisch oerwoud leven o.a. beren, neushoorns, tapirs, wilde zwijnen, kantjils, Indische olifanten, halfapen en apen, ook mensapen, met behulp van huidplooien zwevende eekhoorns, verder vogels, hagedissen, gifslangen, kikkers en padden en talrijke insecten.

Bevolking
Veruit de grootste bevolkingsgroep wordt gevormd door de Mongolide rassen (Tungiden, Siniden, Palaemongoliden en Siberiden). Tot de Europide rassen in engere zin behoort vnl. de Russische (Slavische) bevolking van SiberiŽ, in ruimere zin ook de Indiden in India. In Voor-AziŽ overheersen de eveneens Europide, maar onderling sterk vermengde Armenide, OriŽntalide en mediterrane volken. Tot de Melaniden, een ondergroep van de negride rassen, worden de Dravidische volken van Zuid-India gerekend. Tot de negrito's worden gerekend de dwergvolken (de bewoners van de Andamanen, de AŽta's op de Filippijnen, de Semang op Malakka en de dwergpapoea's op Nieuw-Guinea)
Van de vele in AziŽ gesproken talen zijn de belangrijkste de Indo-Europese, de Maleise, de Indo-Chinese en de AltaÔsche talen.
De voornaamste godsdiensten zijn boeddhisme, islam en hindoeÔsme. Daarnaast zijn over vrijwel geheel AziŽ primitieve religies verbreid, waarvan de betekenis echter afneemt. Het percentage christenen is zeer laag.

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009