Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Belang van de inheemse bevolking

 

andere leefgebieden : klik hier

 

algemeen >>

structuur en vruchtbaarheid >>

diversiteit van planten en dieren >>

bewoners van het regenwoud >>

het belang van tropische regenwouden >>

belang van de inheemse bevolking >>

de toekomst van de tropische regenwouden >>

onderzoek naar een verantwoorde houtwinning >>

onderzoek naar het economisch gebruik van medicinale planten >>

de toekomst van de bewoners >>

verklaring van enkele termen >>

BraziliŽ telt ongeveer 200.000 indianen en 120 afzonderlijke indianenvolken, waaronder het Yanomami- volk dat een van de meest talrijke is. In de tropische regenwouden van Noord BraziliŽ wonen ongeveer 10000 Yanomami tussen de Orinoco en de Amazonerivier. Zij behoren tot de oudste volken van Zuid-Amerika. De Yanomami zijn het minst in aanraking gekomen met kerkelijke bekeerders en andere westerse invloeden. Tot voor kort leidden zij een semi-nomadisch bestaan . Voor hun voedselvoorziening waren zij aangewezen op bosvruchten en een kleinschalige milieuvriendelijke manier van landbouw. Dit plantaardige menu werd aangevuld met vlees en vis afkomstig van de jacht. Daartoe bewoonden zij sinds mensenheugenis een gebied van 90.000 km2. In de tropische regenwouden hebben zij een eigen systeem ontwikkeld om te leven en te overleven. Dit evenwicht is ernstig verstoord door de komst van de goudzoekers. Uit medisch en bacteriologisch onderzoek in vijf Yanomami - nederzettingen blijkt dat de verslechtering in de gezondheidstoestand van de bewoners nauw gekoppeld is met de komst van de goudzoekers.

Terwijl voordien slechts 3% van de bevolking aan malaria leed was dit drie jaar na de invasie (1990) meer dan 60%. In de periode 1987-1994 blijkt in de goudwingebieden 15% van de Yanomami indianen om het leven te zijn gekomen en werden sommige nederzettingen volledig uitgeroeid. Malaria Tropica was daarbij de belangrijkste doodsoorzaak. De lijst van ziekten omvat verder dysenterie influenza, mazelen en tuberculose. Onder de goudzoekers werden in 1990 80 gevallen van AIDS geregistreerd en kort daarna de eerste gevallen bij de Yanomami.

Er zijn verschillende gezondheidsposten in het Yanomami-gebied, waaronder die van artsen zonder grenzen. Behalve in het laaglandgebied, is er geen vaccinatie verricht wegens de afgelegen ligging van de nederzettingen en de onbegaanbaarheid van het terrein.

 

 

 

 

 

 

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009