header belgie

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Belgisch Lotharingen

 

 

 
Een vleugje Provence .....


In het uiterste zuiden van ons land verheffen de laatste uitlopers van het oude Ardense massief fier hun beboste toppen naar de lucht. Langzaam, in grote golvingen verglijdt de horizon naar rustiger, lieflijker, meer afwisselende landschappen. Plots hangt er een heel andere sfeer : we betreden de streek van Lotharingen.
Deze kleine streek staat ook bekend onder de naam 'Gaume'. Zonder dit gebruik te willen afkeuren, dient er toch aan herinnerd te worden dat deze benaming eigenlijk een beperkter betekenis heeft, want ze omvat niet de omgeving van Aarlen. Deze nuance heeft een historische oorsprong. Hier ligt immers het raakvlak van de twee grote Westeuropese culturen. De Gaume is een gebied waar de Romaanse talen de bovenhand voeren, terwijl in de streek van Aarlen, een landelijke omgeving, een Germaans dialect wordt gesproken. Dit subtiele verschil komt tot uiting in de plaatsnamen die naar het oosten toe een ietwat hardere klank krijgen.
Met zijn afwisseling van rotsige kammen en brede laagten biedt dit landschap een aangename verscheidenheid aan panorama's. Wie van noord naar zuid trekt en het laatste grote Ardense woud achter zich laat, daalt af naar een klein dorpje dat luistert naar de zangerige naam Rossignol. Daar bevindt men zich in de eerste van de talrijke laagtes : een grazige vlakte bespoeld door een lome Semois met ten zuiden in de verte het scherp gesneden reliŽf van de beboste kam van Florenville die in een waas van groen de einder versluiert.
Dit mooie stukje platteland is bezaaid met straatdorpjes waar schilderachtige hoevetjes zich in het gelid scharen langs de hoofdstraat. Ze luisteren naar veelzeggende namen als Chassepierre, Etalle en Lacuisine. Na een steile klim naar de beboste kam, loopt de weg heel zachtjes naar beneden en doorkruist de bossen waarin enkele riviertjes verstoppertje spelen. Geleidelijk aan verdwijnen de laatste sporen van de Ardennen en toon het landschap een eigen gelaat.
Hier is de lucht helderder, het klimaat zachter. De winter is hier een minder strenge vorst en in de zomermaanden tooit Lotharingen zich met het koloriet van de Provence. De koude noordenwind heeft geen vat op de krijtheuvels, die ieder straaltje zon benutten om warmte op te slaan. Daarom ontluikt hier een mediterrane flora die menig natuurliefhebber verrast. Wist u bijvoorbeeld dat het klimaat van de Gaume uitermate gunstig is voor een verrukkelijke collectie orchideeŽn ? En dat u - met wat geluk en veel geduld - een exemplaar van de Cicadetta montana, een befaamde cicade uit het land van Mistral, tussen uw handpalmen kan vangen. De paar wijngaarden die met veel toewijding worden verzorgd, de romeinse pannen op de daken van het dorpje Torgny, alles draagt bij tot het onmiskenbaar zuiderse sfeertje van dit stukje BelgiŽ. Men zou zich haast in de Provence wanen. Waar de graanakkers talrijker worden en zich vermengen met de velden met voedergewassen, strekken zich van oost naar west de laagtes uit die worden bespoeld door de Ton en de Vire. Tussen beiden in tekent de kam van Aubange zich grillig af tegen de horizon. Op de samenvloeiing van deze kleine riviertjes ligt het provinciestadje Virton, dat een geliefde pleisterplaats is voor wandelaars en andere toeristen.
Zwervend door deze weiden, bossen en akkers ontdekt men bij iedere stap de sporen va&n de mens en zijn aanpassingen aan het soms veeleisende milieu. In de omgeving van Montquintin en Hachecourt bijvoorbeeld hebben de landbouwers het probleem van velden langs steile hellingen zeer vernuftig opgelost. Zij bedachten een ingenieus systeem van terrassen, een opeenvolging van lichte glooiingen die 'rideaux' worden genoemd. Deze glooiingen, die soms met hagen zijn beplant, milderen de helling van het terrein en vergemakkelijken het bebouwen van de percelen. Deze zeer oude techniek verdeelde het gebied in lange, smalle stroken die parallel lopen aan de hoogtelijnen en het gebruik van de wielploeg mogelijk maken.
Voor we deze streek, deze landschappen, deze mensen verlaten mogen we absoluut niet vergeten de streekspecialiteiten te proeven : bestel dus maar een lekker abdijbiertje uit Orval of proef de beroemde maitrank uit Aarlen.

 

 Bezoek ook onze natuurbase >>

 

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009