header dinos

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Berber leeuw
of Panthera leo leo

 
   
De Berberleeuw was het grootste leeuwenras met zo'n 200 kilo en 3 meter lengte. Het mannetje had ongewoon grote, donkere manen (zie afbeelding onderaan). Het is de leeuw van de Romeinse arena's. De Berberleeuw leefde in heel noordelijk Afrika van Marokko tot Egypte.
De populatie berberleeuwen was voor het eerst drastisch verkleind door de Romeinen, die wilde dieren zochten voor de shows in het Colosseum en andere arena's.

Toen de Arabische gemeenschappen noordelijk van de Sahara groeiden, werd de inheemse leeuw een overlast. Vee werd aangevallen en opgegeten en uiteindelijk werd er een beloning uitgeloofd voor elke gedode leeuw. Deze officieel aangemoedigde uitroeiing ging vele jaren door totdat de berberleeuw overal zeldzaam was geworden.
In LibiŽ werd de laatste berberleeuw al gedood rond 1700. In Egypte konden een klein aantal zich handhaven tot het einde van de 18e eeuw. In TunesiŽ werd de laatste berberleeuw gedood in 1891. In Algerije werd de berberleeuw in het begin van de 20e eeuw als bijna uitgestorven vermeld. De laatste Algerijnse berberleeuw werd in 1912 gedood.
De laatste berberleeuw in het wild werd in 1920 door een jager in Marokko doodgeschoten. Maar zo goed als zeker hebben er nog berberleeuwen in dierentuinen geleefd hebben en de koning van Marokko hield nog berberleeuwen aan zijn hof. Al deze dieren zijn in de loop van de tijd gekruist met andere ondersoorten van de leeuw, zodat hij verdween.

Kan de Berberleeuw terug komen door selectieve fokkerij ?
De vroegere populariteit van de berberleeuw als dierentuindier geeft de enige hoop om deze ondersoort weer terug te zien in het wild in Noord Afrika.
Na jaren van onderzoek naar de wetenschap van de berberleeuw en naar verhalen over exemplaren die nog leven, heeft WildLink, in samenwerking met Oxford Universiteit, hun ambitieuze Barbary Project gelanceerd. Ze proberen met de laatste DNA-technieken het DNA profiel van de berberleeuw ondersoort te identificeren. WildLink heeft botmonsters genomen van overblijfselen van berberleeuwen uit museums in heel Europa, zoals in Brussel, Parijs, Turijn een anderen. Deze monsters zijn terug gegaan naar de Oxford Universiteit waar een team wetenschappers de DNA-ketens dat de Berberleeuw als aparte ondersoort identificeert er uit haalt.
Hoewel de berberleeuw officieel uitgestorven is, heeft WildLink een handvol leeuwen in gevangenschap over de hele wereld geÔdentificeerd die afstammelingen zijn van de originele berberleeuw, zoals de koninklijke leeuwen in de Temara Dierentuin in Rabat, Marokko.
Deze afstammelingen zullen getest worden op het DNA-profiel en de graad van kruising door onderlinge kruisingen van verschillende ondersoorten. De beste kandidaten zullen een selectief fokprogramma ingaan dat de berberleeuw terug zal fokken. De eerste definitieve resultaten worden binnenkort verwacht.
De laatste fase van het project is het uitzetten van de berberleeuwen in een wildreservaat in de Atlas gebergten van Marokko.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009