header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Bergen, vulkanen en
aardbevingen 2

 
   
Waardoor komt een vulkaan tot uitbarsting ? Bij de uitbarsting of eruptie van een vulkaan stroomt roodgloeiende lava (vloeibaar gesteente) uit de top en rook en as schieten soms duizenden meters hoog de lucht in. Binnen de vulkaan leidt een pijp diep de aarde in, waar het ontzaglijk heet is. De lava wordt vanuit kamers vloeibaar gesteente opgestuwd door de pijp. Gewoonlijk komt de uitbarsting spoedig tot staan en raakt de pijp geblokkeerd. Jaren later kan zo'n vulkaan opnieuw uitbarsten als de lavadruk binnenin zo groot wordt dat de pijpblokkade wordt doorbroken. Er kan zelfs zoveel druk binnenin ontstaan dat de vulkaar plotseling explodeert en top en delen van de zijkant weggeslingerd worden.
Waarom komen in sommige landen zoveel vulkanen en aardbevingen voor ? Er zijn zo'n vijfhonderd vulkanen op aarde; ze komen slechts in bepaalde delen van de wereld voor. Ook aardbevingen schokken de grond in die bepaalde delen. Deze plaatsen liggen boven de randen van grote secties of platen van de aardkorst. Deze platen schuiven zeer langzaam naar elkaar toe en tegen elkaar op. Dat veroorzaakt aardschokken en vulkaanuitbarstingen in de landen die boven de randen van de platen liggen.
Wat gebeurt er bij een
aardbeving ?
Bij een aardbeving begint de bodem opeens te trillen of te schudden. Deze schokken duren enkele seconden tot minuten en kunnen zo krachtig zijn dat huizen en gebouwen instorten. Aardbevingen doen zich voor waar grote scheuren in het gesteente onder de bodem zijn. Het gesteente aan weerszijden van zo'n scheur wrijft dan opeens langs elkaar, wat tot de aardbeving leidt.
Welke vulkaan veroorzaakte de ergste verwoesting ? De zwaarste gekende vulkaanuitbarsting was die van Krakatau in Indonesië. Deze ontplofte in 1883, en als gevolg ervan kwamen meer dan 36.000 mensen om het leven. De meesten stierven door de enorme vloedgolf die door de explosie ontstond. Deze bereikte een hoogte van 36 meter. De ontploffing was tot op vijfduizend kilometer afstand hoorbaar ! Maar een nog vijf maal zo krachtige vulkaanexplosie deed zich omstreeks 1645 voor Christus in Griekenland voor. De restanten van de vulkaan zijn nog te zien op het eiland Santorini of Théra. Geen mens weet hoe groot de verwoesting was die erdoor veroorzaakt werd, maar waarschijnlijk ontstond daardoor de legende van het verzonken land Atlantis.
Waar komen de zwaarste aardbevingen voor ? De zwaarste aardbevingen hebben zich voorgedaan in China. In 1556 kwamen door een aardbeving in Sjensi meer dan 800.000 mensen om het leven. Het was de zwaarste aardbeving die de mens ooit heeft meegemaakt. Maar nog slechts kort geleden, in 1976, herhaalde de geschiedenis zich : een aardschok in Tangsjan kostte 750.000 mensen het leven. Bij deze twee aardbevingen kwamen zoveel mensen om het leven als er wonen in Noord-Ierland.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009