header gezondheid

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Beweging en sport

 
   
Is lichaamsbeweging nu echt zo goed voor je gezondheid ?
Allerlei onderzoeken bevestigen het belang van lichaamsbeweging bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Lichaamsbeweging alleen is niet voldoende, de beste combinatie is meer bewegen, gezonder eten en niet roken. Door lichamelijke inspanning neemt de functionele capaciteit van hart- en vaatstelsel toe en neemt de zuurstofvraag van de harspier af. Dit geldt zowel voor gezonde mensen als voor mensen met aandoeningen aan hart- en bloedvaten. Lichaamsbeweging heeft bovendien een rechtstreekse, gunstige uitwerking op drie risicofactoren : verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk en roken (sporters roken niet of minder).

Moet je je aansluiten bij een sportvereniging om regelmatig de juiste lichaamsbeweging te hebben ?
Lid worden van een sportvereniging kan verschillende voordelen hebben : er zit dan regelmaat in het beoefenen van de sport en er wordt onder deskundige leiding getraind. Voor mensen die geen zin of geen tijd hebben om zich bij een vereniging aan te sluiten is het echter ook mogelijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Fietsen, wandelen, hardlopen en zwemmen kan individueel ook prima. Een regelmatig in de tuin werken is ook een manier van bewegen.
Meer bewegen kan al heel eenvoudig door vaker de trap in plaats van de lift te nemen, door boodschappen te voet of met de fiets te doen in plaats van met de auto en ook door eens met de fiets naar het werk te gaan. Al de vele kleine beetjes helpen.

Kan je door te sporten een hartinfarct krijgen ?
Af en toe hoor je van iemand die ging joggen en plotseling werd getroffen door een hartinfarct. Het gaat dan in de meeste gevallen om ongetrainde mannen van middelbare leeftijd, met een zittend beroep, die opeens fanatiek aan het hardlopen zijn geslagen. Een hartinfarct komt niet zomaar uit de lucht vallen, het wordt meestal langzaam opgebouwd onder invloed van allerlei risicofactoren. Wanneer het lichaam dan plotseling sterk overbelast wordt, zoals door ongetraind te gaan joggen, kan het (eveneens ongetrainde hart) deze overbelasting niet aan. De inspanning die bij joggen gevraagd wordt moet langzaam worden opgebouwd door regelmatige training. Bij verantwoord joggen zal een dergelijk ongeval niet snel kunnen gebeuren.

Ik heb geen tijd om buiten de deur te sporten, zal ik mij een hometrainer aanschaffen ?
Een hometrainer heeft inderdaad het voordeel dat je de deur niet hoeft uit te gaan, maar het vraagt wel zelfdiscipline en motivatie om te blijven oefenen. Vaak blijft een dergelijk apparaat na een tijdje ongebruikt in een hoek staan. Datzelfde geldt voor andere hulpmiddelen die in huis worden gehaald.

Is zwemmen in een tropisch verhit zwembad wel gezond ?
Zwembaden met tropische water- en luchttemperaturen blijken vooral ongezond voor de mensen die er de hele dag in moeten werken. Zij klagen vaker dan gemiddeld over een voorhoofdsholteontsteking en een hoge bloeddruk. Hoge temperaturen hebben bovendien gevolgen voor het concentratievermogen, dat na een tijd in de warmte duidelijk vermindert. BacteriŽn en micro-organismen kunnen bij hoge temperaturen gemakkelijker in leven blijven en zich vermenigvuldigen. Behalve de kans op extra ziektekiemen is er nog een ander nadeel van sterk verwarmde zwembaden : het is niet werkelijk geschikt om in te sporten. Mensen die effectief willen zwemmen kunnen beter terecht in een gewoon en koeler zwembad.

Wanneer is het te warm om te sporten
Niet alleen de temperatuur speelt een rol, ook de vochtigheidsgraad en de wind zijn belangrijk. Wanneer het boven de 25 graden C. is, er geen zuchtje wind is en de vochtigheidsmeter op negentig staat, is de kans op uitputting door de hitte groot. Wie op een warme dag wil sporten kan dan beter op de avond wachten, wanneer het buiten was is afgekoeld.

Kan iemand met een chronische aandoening ook aan sport doen ?
Er zijn veel meer aandoeningen met sport verenigbaar dan men vaak denkt. Zo kan iemand met epilepsie aan sport doen, of iemand met cara (astma). Bij een chronische aandoening als suikerziekte (diabetes mellitus) geldt met name dat de lichaamsbeweging in het algemeen en sport in het bijzonder goed zijn en inactiviteit juist ongewenst is. Bij aandoeningen van het bewegingsapparaat (neuromusculaire ziekten) bestaat de angst dat de patiŽnt nog verder schade zou kunnen ondervinden door aan sport te doen, maar ook hierbij geldt dat sportieve activiteiten (met de juiste begeleiding) vaak heel goed zijn. Informeer hieromtrent bij je behandelende arts of fysiotherapeut.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009