Natuur worldwidebase

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Bewoners van het
regenwoud

 

andere leefgebieden : klik hier

 

algemeen >>

structuur en vruchtbaarheid >>

diversiteit van planten en dieren >>

bewoners van het regenwoud >>

het belang van tropische regenwouden >>

belang van de inheemse bevolking >>

de toekomst van de tropische regenwouden >>

onderzoek naar een verantwoorde houtwinning >>

onderzoek naar het economisch gebruik van medicinale planten >>

de toekomst van de bewoners >>

verklaring van enkele termen >>
 

Als voorbeeld voor een beschrijving van bewoners van de tropische regenwouden kiezen we voor de indianenvolken Arowakken, de Cariben en de bosnegers, of de Marrons (van het tropisch regenwoud van Suriname).

Indianen

De oorspronkelijk bewoners van de tropische regenwouden (kustgebieden) van Suriname zijn de indianen. Er wonen hier twee stammen: de Arowakken en de Cariben. De eerstgenoemden zijn de oudste bewoners van Suriname, hebben er de landbouw uitgevonden, maar werden zeer lang geleden van hun beste gronden verdreven door de Cariben, die vooral sterk waren als kustvaarders . Hun grootste nederzetting, een soort hoofdstad, ligt aan de monding van de rivier de Marowijne. Deze plaats heet Galibi, en dat is eigenlijk hetzelfde woord, dat de Europeanen later verbasterden tot "Carib". Deze trotse en zwijgzame mensen wonen daar in ruime hutten, die in een hele lange rij langs de rivier staan, met ook veel ruimte ertussen. Deze Indianen zijn voor, zeg, 75% zelf-voorzienend: produceren hun eigen voedsel, kleding, gereedschappen, etc. Westerse invloed is er natuurlijk wel: men is tot het katholicisme bekeerd, de kinderen gaan naar school. Een belangrijke werkzaamheid is de visserij. Ze hebben besloten om hier enige over-productie te leveren: er is een coöperatie gevormd, die een koelhuis heeft gebouwd, vrachtwagen aangeschaft, en er wordt wat vis in de stad verkocht. Met dit economische initiatief hoopt men de eigen toekomst in de hand te houden, en niet tot een toeristische attractie te verworden. Zelf houden ze van gerookte vis. Dat spoelt ook lekker weg met een mok 'bier', wat uit het (giftige) sap van de Cassave-knol bereid wordt. Een perfecte combinatie - voor wie er van houdt... Deze mensen hebben dan het zeilschip uitgevonden, maar het wiel was ze onbekend. Ze gebruiken het zelfs niet voor pottenbakken. Maar dat neemt niet weg dat ze mooie potten kunnen bakken, waarbij er verschillende kleuren klei gecombineerd worden. Er wordt ook landbouw gepleegd (Cassave is een belangrijk gewas), en tussen de huizen staan ook nuttige planten, zoals Papaja-bomen.

Bosnegers of marrons

De Marrons zijn de afstammelingen van zwarte slaven, die meer dan twee eeuwen geleden ontsnapten van de plantages. Boven de eerste sula's (stroomversnellingen) waren ze veilig voor hun achtervolgers , die met hun grote schepen niet konden komen daar niet konden komen.
De verschillende groepen ontsnapte slaven behielden hun Afrikaanse cultuur, en vormden weer stammengemeenschappen. Elk dorp heeft zijn eigen mondelinge geschiedenis, en men kan precies navertellen van welke plantage de voorouders van dat dorp ontsnapten, met veel details en namen en avonturen van hun helden. Ook de blanke bazen zijn nog bij naam bekend. In 1760 werd een vredesverdrag gesloten tussen de Bosnegers en de Hollanders, waarbij de stammen der Marrons autonomie verleend werd binnen Suriname.
 

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009