header dinos

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Bilkis gazelle
of
Gazella bilkis

 

Stam: Chordata - Klasse: Mammalia - Orde: Artiodactyla - Familie: Bovidae

 
De Bilkis gazelle leefde op de hoge vlakten en heuvels rond de stad Ta'izz in Yemen. Het was beschreven als veel voorkomend in 1951. In dat zelfde jaar zijn exemplaren verzameld die nu bewaard worden in de collectie van het Chicago Field Museum of Natural History. Er is niet meer informatie verzameld sinds 1951. Een zoektocht in het gebied in 1992 faalde in het vinden van een Bilkis gazelle en lokale verslagen doen suggereren dat de soort al verschillende decennia niet gezien is in het gebied.
Harrison (1991) beschouwde Gazella bilkis als uitgestorven en die kijk is overgenomen door de IUCN Antelope Specialist Group in hun recente (2001) 'Global Survey and Regional Action Plan for Antelopes', Part 4: Noord Afrika, het Midden Oosten, en Azië. De Bilkis gazelle was formeel uitgestorven verklaard in 1999 IUCN Red List of Threatened Animals (IUCN Rode Lijst van Bedreigde Dieren).
De foto laat mogelijk een paartje Bilkis gazellen zien in Al Wabra Wildlife Farm in Katar. (Gefotografeerd door Chris Furley, rond 1985.) De dieren in de privé collectie in Katar kunnen de echte Gazella bilkis zijn, maar dit moet nog bevestigd worden door genetisch onderzoek.
Het valt nog the bezien of de Gazella bilkis van de originele collectie in Jemen, die nu in het bezit zijn van het Field Museum in Chicago (U.S.A.), wel een aparte soort is of dat het één van de vele ondersoorten van Gazella gazella is. Het is ook nog steeds niet duidelijk of deze gazellen hetzelfde zijn als die in de privé collectie in Katar. Onderzoekers zijn nu bezig met DNA onderzoek om alle Arabische gazellen te onderscheiden, maar totdat we de uitslagen van dat onderzoek weten moeten we de Bilkis Gazelle als uitgestorven beschouwen.
Ook twee ander gazelle soorten zijn recent uitgestorven. De Arabische gazelle (Gazella arabica) en de Rode gazelle (Gazella rufina). MacPhee en Flamming zijn het niet eens met insluiting van Gazella arabica op de lijst met uitgestorven dieren, omdat er nog steeds taxonomische onzekerheden over deze soort bestaan. De zaak is overgedragen aan de relevante Specialist Group voor een besluit.
 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009