header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Blauwgele Ara

 
   
  De ara is de grootste papegaai. De bekendste soort is de lichtrode ara, die ook wel arakanga wordt genoemd.
Deze vogel wordt in totaal ongeveer 80 cm lang. De kop en bijna de gehele romp zijn rood van kleur, de vleugels en de staart zijn ook groen, geel en diepblauw. Het aantal vrij in de natuur levende ara's is door stropers sterk afgenomen. Hun aantal neemt ook af door het feit dat de regenwouden steeds kleiner worden. De grootste ara is de 1 m lange hyacinthara met zijn kobaltblauwe verenkleed. De spechtpapegaai is met 10 cm de kleinste soort. Een andere vertegenwoordiger is de blauwgele ara met zijn geel-blauwe veren.


Verspreiding :
noorden van Zuid- en Midden-Amerika

Grootte:
85 centimeter

Kenmerken :
soms hebben de mannetjes van deze soort een forsre kop en snavel, maar de uiterlijke verschillen tussen de geslachten zijn niet altijd duidelijk. zekerheid verkrijgt u door de vogels endoscopisch te laten onderzoeken door een gespecialiseerde dierenarts. Ringmaat : 14mm.

Kweek :
De nestkast moet groot zijn : denk hierbij aan een bodemoppervlak van ongeveer 55cm bij 55cm bij een hoogte van minimaal 80cm. Een uitgeholde boomstam is hier ideaal voor ,maar ook een oud biervaatje. Blauwgele ara's leggen 2 tot 4 eitjes, die in ongeveer 24 tot 28 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed.De jongen worden door beide ouders gevoerd en komen na ongeveer twee-enhalf tot rium drie maanden uit het nest. In verband met de grootte van deze vogel kan een kooi nooit ruim genoeg zijn.Daarom moet de vogel iedere dag in de gelegenheid gesteld worden om zijn poten en zijn vleugels buiten de kooi te strekken. Kiest u een kooi binnenshuis , zorg er dan voor dat deze zo breed is dat de vogel zijn vleugels kan strekken zonder dat ze wanden randen. Ook de hoogte moet zijn aangepast aan de grootte van deze vogel en aan de lengte van zijn staart.De speciale papegaaien-en arakooien zijn afgestemd op hun krachtige snavels.In een buitenverblijf moeten de vogels de kans krijgen om te klimmen en te klauteren.Hiertoe zet u een stevige verankerde boomstam met wat zijtakken in het verblijf. Tijdens de zomermaanden kunnen de vogels wel buitenshuis gehouden worden,maar daalt het kwik ,dan kan wat verwarming in het nachthok geboden zijn.

Voedsel :
U geeft de vogels een speciaal voer voor ara's en papegaaien en vult dit eventueel aan met een mineralen - en vitaminemengesel. Geef ze regelmatig fruit en bessen, maar nooit advokado's. Dit fruit is zwaar giftig voor papegaaiachtigen.Om zijn knaagbehoefte tegemoed te komen geef men ze best af en toe verse wilgentakjes of onbespoten fruittakjes.

Activiteiten :
Ara's zijn niet de beste imitators, dat is meer weggelegd voor grijze roodstaartpapegaaien.Desondanks kunnen ze heel aardig de menselijke stem leren nabootsen.Belangrijk is dan wel dat ze al vanaf jonge leeftijd tussen mensen verkeren.In een groepje of als stel gehouden ara's imiteren vrijwel niet .Hoewel ara's uitstekende vliegers zijn , geven ze de voorkeur aan om te klimmen en te klauterend .Sommige ara's zijn luidruchtig en dat kan problemen geven met de omwonenden. Tijdens de zomermaanden zijn de meeste ara's wel te vinden voor een dagelijkse douche met een plantenspuit. Zorg ervoor dat u sproeit met lauwwarm water. Binnenshuis verblijvende vogels moeten iedere dag natgesproeid worden.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009