header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Bodemschatten - deel 1

 
   
Wat is het verschil tussen rots, steen, erts en mineraal ? Rotsgesteente is het harde materiaal dat in de bodem te vinden is. Gesteente is wel een andere naam voor rots. Meestal verstaat men onder een rots een stuk van een gesteenteberg; een stukje ervan wordt dan steen genoemd en als deze in een rivier meegenomen en langzaam aan rondgeslepen is, spreekt met van kiezelstenen. Rots en gesteente bestaan uit stoffen die men mineralen noemt. Kalksteen is een gesteente dat uit het mineraal calciet of calciumcarbonaat bestaat. Diverse gesteenten bevatten verschillende mineralen. Erts noemt men gesteente dat voor de mens nuttige mineralen bevat. Metalen worden gemaakt uit de mineralen in (metaal)ertsen.
Hoeveel soorten gesteente bestaan er ? Afhankelijk van hun wijze van vorming onderscheidt men drie hoofdsoorten. Sedimentair gesteente werd lang geleden in lagen gevormd, vaak op de bodem van de zee. Daartoe behoren kalksteen, conglomeraat en zandsteen; het zijn zogenaamde afzettingsgesteenten. Stollingsgesteenten ontstonden uit vloeibaar gesteente, zoals lava uit de vulkanen dat afkoelde en verhardde. Daartoe behoren graniet, obsidiaan (vulkanisch glas) en basalt. Tenslotte metamorfe gesteenten ontstonden uit afzettings- of stollingsgesteenten die door de inwerking van hitte of andere oorzaken veranderingen ondergingen. Daartoe behoren marmer en leisteen.
Hoe oud zijn gesteenten ? De oudste gesteenten die men kent, hebben een ouderdom van zowat 4600 miljoen jaar, dezelfde leeftijd als de aarde zelf. Deze gesteenten komen voor in meteorieten uit de ruimte en op de maan. Op aarde ontstonden gesteenten later en zij zijn dus niet zo oud.
In welk opzicht komen marmer, krijt en kalksteen met elkaar overeen ? Marmer, krijt en kalksteen zijn uiterlijk zeer verschillend. Marmer is een hard, veelal wit gesteente met strepen kleur erin. Men maakt er fraaie steenblokken en standbeelden van. Krijt is een zacht, wit gesteente waarmee je kunt schrijven. Kalksteen is lichtgrijs gesteente dat gebruikt wordt bij de wegenbouw en om cement te maken. Niettemin bestaan al deze soorten gesteente uit eenzelfde mineraal - calciumcarbonaat. Ze lijken alleen zo verschillend omdat ze ook op verschillende wijze ontstonden.
Welk gesteente is zo licht dat het in water drijft ? Dat is puimsteen. Het blijft drijven omdat het geen 'vol' gesteente is, maar helemaal doorspekt is met kleine holten die lucht bevatten. Die holten kwamen erin omdat puimsteen ontstaat uit de lava van vulkaanuitbarstingen. Lava komt immers in contact met lucht en sluit daar al stollend belletjes van in.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


copyright WorldwideBase 2005-2009