header vragen

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

 Bodemschatten - deel 2

 
   
Waarom zijn edelstenen
kostbaar ?
Edelstenen zijn kostbare stenen - bijvoorbeeld diamanten en smaragden. Ze worden in gesteenten in de bodem gevonden. De stenen hebben schitterende kleuren en kunnen op allerlei manieren gekloofd worden om ze in het licht te laten schitteren. Edelstenen zijn vooral kostbaar omdat ze zeldzaam zijn.
Waar komt zout vandaan ? Het tafel- of keukenzout dat wij bij onze voeding gebruiken, komt uit het mineraal zout. De scheikundige of chemische naam is natriumchloride. Zout komt voor in zeewater, waarin het is opgelost, en als vast mineraal in de bodem (zoutmijnen). Ook bereidt men dit zout door beperkte hoeveelheden zeewater door de zonnewarmte te laten verdampen.
Waarom kan steenkool branden ? Steenkool is hard, net als een gesteente, maar steenkool kan branden, wat gesteente niet kan. De reden is dat steenkool geen eigenlijk gesteente is, maar uit de restanten van hout bestaat. Hout brandt zoals je weet. Het zijn de overblijfselen van bomen die miljoenen jaren geleden leefden. Na hun afsterven raakten die bomen in de bodem verzonken en op de lange duur ontstond daar steenkool uit.
Waar vindt men aardolie ? In de bodem van vele landen komt aardolie voor en verder (natuurlijk) ook onder de zeebodem. Aardolie is ontstaan uit de overblijfselen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Daaruit ontstonden druppels olie die in het zich daaromheen vormend gesteente gevangen raakten. Aardolie is (nog) de belangrijkste brandstof die wij kennen. De meeste aardolie wordt geproduceerd in Rusland, de Verenigde Staten, Saoedi-ArabiŽ en Mexico.
Waar vindt men aardgas ? Net als aardolie komt ook aardgas diep uit de bodem. Het ontstond op vergelijkbare wijze. Andere soorten gassen die voor koken of verwarming gebruikt worden, worden in gasfabrieken geproduceerd.
 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009