header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Boomklever

 
   
 

De boomklever of sitta europaea
De boomklever is een bosvogel die tuinen bewoont waar grote, volgroeide bomen staan. Hij geeft van zijn aanwezigheid blijk door een luid en vrolijk geroep. Maar hij is ook een regelmatige gast op de voedertafel en een echte standvogel die zomer en winter voedsel zoekt in hetzelfde territorium.
Kenmerken
De boomklever heeft een gestroomlijnd lichaam, korte staart en zwarte oogstreep. Lengte is 14 cm.
Voedsel
De boomklever peutert in spleten op zoek naar spinnen en insecten. In de herfst worden hazelnoten, eikels en beukennootjes stevig in een wig geklemd en opengebeiteld door de krachtige, priemachtige snavel. Het kloppende geluid kan makkelijk verward worden met een specht die op een boom tikt. Sommige noten bewaart hij ook in spleten.
Nest
Beide partners kiezen en holte in een boom of muur uit of ze zoeken een verlaten spechtennest. Ze metselen de ingang dicht met modder of mest om de grootte daarvan te verkleinen en zo te voorkomen dat grotere vogels of rovers kunnen inbreken. Verder voeren ze de holte met blaadjes of stukjes schors.
Broedgegevens
Laat april tot juli - één legsel - zes tot negen roodgestippelde, witte eieren - broedtijd : 14-15 dagen - vliegvlug : na 23-25 dagen; enkele dagen later zelfstandig.

 
   

Footer worldwidebaseuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009