header vogels

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Boomkruiper

 
   
  De boomkruiper of certhia brachydactyla
Tuinen met volgroeide bomen zullen beslist boomkruipers aantrekken, vooral in de winter. In tegenstelling tot boomklevers en mezen, die ook in de schors naar voedsel zoeken, hangen boomkruipers nooit ondersteboven. Ze klimmen alleen met korte rukjes omhoog, hun sterke staart gebruikend als steun. Let op de stammen van dode bomen.Slaapplaatsen worden vaak gemarkeerd door de uitwerpselen.
Kenmerken
Een lange, naar beneden gebogen snavel. Lengte van de vogel : 12,5 cm.
Voedsel
Het menu bestaat bijna helemaal uit kleine insecten en spinnen.
Wintervoedering
Boomkruipers komen wel op de voedertafel, maar geven de voorkeur aan een mengsel van gehakte noten en vet, uitgesmeerd over een boomstam of in een holte gegoten.
Nest
Beide partners bouwen een nest van takjes, gras en mos. Ze voeren het met veertjes. Ze verstoppen het achter een losgeraakt stuk boomschors of in een spleet van een gebouw, een holte en een enkele keer in dichte vegetatie zoals klimop. Als ze eenmaal vliegvlug zijn, mengen hele families zich met rondzwervende mezen en goudhaantjes.
Broedgegevens
Maanden april tot juni - één of twee legsels - vijf tot zeven bruingestippelde, witte eieren - broedtijd : 14-15 dagen, door het vrouwtje - vliegvlug : na 14-15 dagen; de tijd tot dat ze zelfstandig zijn is niet bekend.
 
   

Footer worldwidebase



uw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009