header landen en staten

Totaal bezoekers:
Totaal pagevieuws:
Online bezoekers:
 
 
 
   


 maak van deze website uw startpagina !

WorldwideBase
Alle wwbase pagina's

 

Botswana

 

Terug naar overzicht Afrika >>

 

De afgelegen Tsodilo Heuvels in de meest noordwestelijke hoek van Botswana en de rotsachtige heuvels die hier en dan in het zuidoosten van Botswana voorkomen; zijn de enige afwijkende onderbrekingen in de uitgestrekte Kalahari Woestijn die ongeveer 1000 meter boven zeeniveau ligt. De Kalahari is; vooral in het noorden van het land; een grotendeels vlak gebied met glooiingen die met bomen begroeid zijn. Deze verbergen vroegere zandduinen die vanuit de lucht duidelijk zichtbaar zijn. Grote gebieden; bedekt met rood zand en kromme dorenbomen; verbergen de echte wildernis – een gebied met een gigantische Afrikaanse fauna en een zeer kwetsbaar en delicaat ecosysteem.

Map Of Botswana
Map Of Botswana

Geschiedenis
Een groot deel van de geschiedenis van Botswana werd beďnvloed door gebeurtenissen in wat vandaag de dag Zuid-Afrika is. Aan het eind van de negentiende eeuw woonden vele voorgeslachten van de huidige bevolking van Botswana in de noordwestelijke delen van Zuid-Afrika. Naarmate de bevolking toenam; kwam er een langzame beweging van Batswana’s op gang in noordwestelijke richting naar wat vandaag de dag Botswana is. Deze beweging werd echter aanzienlijk versneld door de Nederlandse kolonisten of Boeren die het binnenland van Zuid-Afrika indrongen; en door de oorlogvoerende Nguni stammen die aan de zuidoost kust van Zuid-Afrika langs de Indische Oceaan gevestigd waren. De Ndebeles; verwanten van de Zulu’s; vestigden zich ten noorden van de Vaalrivier in het noordwesten van Zuid-Afrika en dit verhaastte de noordwestelijke migratie van de Batswana’s naar Botswana. Conflicten tussen de Boeren en de Ndebeles veroorzaakten een migratie van de Ndebeles in noordelijke richting door Botswana heen naar hun huidige woonplaats in Matebeleland in Zimbabwe.
Veel Batswana’s die naar de woonplaatsen van hun voorouders in Zuid-Afrika terugkeerden hadden nu de koloniale heerschappij te verduren. Gedurende de periode van 1850 tot 1870 vonden er een aantal opstanden en vergeldingsacties plaats die onderdrukt werden. De Tswana stammen deden een beroep op de Engelsen in de Kaap om bescherming. Deze avances werden herhaaldelijk geweigerd. Maar de stichting van de kleine Boeren Republieken; genaamd Stellaland en Goshen; op Tswana grondgebied en de herhaaldelijke aanvallen op de Tswana’s leidden uiteindelijk tot de oprichting van het Bechuanaland Protectoraat door de Engelsen in 1885. Het primaire Britse belang bij het oprichten van dit Protectoraat was het verkrijgen van een toegangsweg voor de Engelsen naar het noorden; en het tegenhouden van de oostelijke expansie van de Boeren en de westelijke expansie van de Duitsers in Zuid West Afrika. Dit was een uiterst strategische zet met als uiteindelijke doel algehele controle over heel Zuid en Zuidelijk Afrika.
Toen de Unie van Zuid-Afrika tot stand kwam in 1910; kwam er flink wat druk te staan op deze Protectoraat gebieden – Basutoland; Swaziland en Bechuanaland – om deel te worden van Zuid-Afrika. De Engelsen hielden echter voet bij stuk en samen met de leiding van de Tswana’s boden ze weerstand tegen de Zuid-Afrikaanse toenaderingen. Het is onzin te beweren dat het Zuid-Afrikaanse beleid van rassenscheiding de voornaamste reden was voor de onbereidheid van de Engelsen om op dit punt inschikkelijk te zijn. Aparte ontwikkeling werd pas in 1948 in de hoofdwetten vastgelegd. Strategische posities en verwachte minerale rijkdommen; gecombineerd met controle op de handel leidden tot het besluit tot oprichting van deze zogenaamde protectoraten in heel Afrika.
Het Bechuanaland Protectoraat bleef een stille buitenpost van het Britse Rijk. Er werden weinig pogingen gedaan of middelen beschikbaar gesteld om dit gebied te ontwikkelen. Vreemd genoeg werd het gebied vanuit Mafeking in Zuid-Afrika bestuurd tot aan de onafhankelijkheid in 1966; toen de nieuwe stad Gaborone gevestigd werd als de hoofdstad van de nieuwe staat Botswana. Sir Seretse Khama (Koning) werd de eerste president van Botswana en legde de fundamenten voor de buitengewoon snelle ontwikkeling van het land sinds de onafhankelijkheid. Zijn beide opvolgers; Dr Quett Masire die president werd in 1980 en Festus Mogae die president werd in 1999; erfden Botswana als een land met een constante economische groei dat de snel groeiende economieën van het Verre Oosten kon evenaren.

Flora en Fauna
Botswana; bedekt door een enorme laag rood zand; is van nature een land met een wild hart. De Kalahari Woestijn domineert het landschap en grote stukken land zijn wild. Bezoekers aan Botswana zijn vaak verbaasd over de oneindige ruimte en eenzaamheid. Het grootste gedeelte van het binnenland is een ongerepte wildernis dat door haast niemand behalve groepjes San en Bushmen (Bosjesmannen); de oorspronkelijke inwoners van zuidelijk Afrika; bezocht is.

In het midden van deze uitgestrekte wildernis ligt een kostbare juweel die gevoed wordt door het water uit de hooglanden van Angola – dat ver naar het noorden ligt. De moerasgebieden van de Okavango; die zich over de barre woestijn uitspreiden; bieden een onderkomen aan de buitengewone flora en fauna die men alleen in Afrika aantreft. Bosrijke eilanden met sierlijke palmen; welige vegetatie en eindeloze stille waterwegen geven het gevoel dat de opdringende woestijn mijlenver ligt. Grote kuddes olifanten dwalen door de wilde bossen in het noorden en vermijden de vernietigende droogte door naar de waterrijke Okavango en Chobe te trekken. Dit is het wezen van dit bijzondere land; een land met een wild hart dat klopt op het ritme van Afrika.

Klimaat
De seizoenen in Botswana zijn omgekeerd met die van Nederland. Wanneer het winter is in Nederland is het zomer in Botswana. Het zuidelijke deel van de Okavango Delta heeft een omgekeerd seizoen. In de droge tijd is de delta op z'n natst. In de Kalahari stijgt in de maanden juni en juli de temperatuur tot over de 40 graden, terwijl deze 's nachts kan dalen tot -10 graden. Er valt hier bijna geen regen. De rest van Botswana heeft een regenseizoen van december tot en met maart. Maar de hoeveelheid regen kan per gebied erg verschillen en bestaat vaak uit kortdurende hevige regenbuien aan het eind van de dag. De temperaturen zijn het hele jaar door aangenaam en liggen gemiddeld tussen de 21 en 30 graden.

Politiek en Economie
Botswana is onderverdeeld in tien regio’s en heeft twee hoofdtalen; Setswana en Engels. Engels is de voertaal in de regering en het zakenleven. De hoofdstad Gaborone ligt dichtbij de zuidoostelijke grens met Zuid-Afrika. Francistown ligt in het noordoosten van Botswana dichtbij de grens met Zimbabwe en is Botswana’s tweede grootste stad en een belangrijk commercieel centrum. De kleinere steden Maun; dichtbij de Okavango Moerassen; en Kasane; dichtbij het Chobe Nationaal Park; zijn belangrijke toeristische centra.

Bevolking
Botswana is een dunbevolkt land en heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Ongeveer 80 procent van de bevolking behoort tot de stam Tswana. De overige bevolkingsgroepen van Botswana zijn Kalanga, Mbukushu, Yei, Herero en Bosjesmannen. De blanke bevolking telt ongeveer 4000 inwoners.

Paspoort en visum
U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dat na thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Voor een bezoek aan Botswana is geen visum verplicht, tenzij u langer dan 90 dagen gaat verblijven. Voor reizigers met een buitenlands paspoort gelden andere bepalingen voor deze bepalingen raden wij aan om contact op te nemen met de Ambassade.

Geldzaken
De geldeenheid in Botswana is de Pula. Er gaan 100 Thebe in een Pula. Op dit moment zijn er bankbiljetten van P100; P50; P20; P10; P5 en munten van P2; P1; 50t; 25t; 10t; 5t en 1t in circulatie.
De meeste hotels, winkels, restaurants en andere zaken accepteren internationale creditcards mits ze geldig zijn. MasterCard; Visa; American Express en Diners Club worden praktisch overal als betaalmiddel aanvaard.
Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

Vaccinaties
In het Noorden van Botswana gedurende de winter, in de maanden 7 t/m 10 komt Malaria voor.Aanbevolen wordt om goede maatregelen te nemen muggenbeten. In het Noorden tijdens de zomer, in de maanden 11t/m 6 komt ook Malaria voor. Aanbevolen wordt in deze periode anti-malaria pillen te gebruiken.
Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij je aan contact op te nemen met je plaatselijke GG&GD of je huisarts. Tevens raden wij je aan om een uitdraai van je reisschema mee te nemen zodat men je een advies op maat kan geven.

Veiligheid
Er vindt in Botswana vrij weinig gewelddadige misdaad plaats.

Telefoongids Botswana
Postcodes Botswana

 
   

Poolgebiedenuw eigen startpagina


© copyright WorldwideBase 2005-2009